KAKO JE UMRO NAVALNI: Izvor iz zatvora prenio da je moguće da je ubijen jednim udarcem u srce

Foto: EPA-EFE

Osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net Vladimir Osečkin rekao je da bi ruski opozicioni lider Aleksej Navalni mogao biti ubijen udarcem u srce.

Osečkin je za The Times kazao da je prije toga Navalni mogao biti prisiljen da dugo ostane na hladnoći. Rekao je da su na tijelu Navalnog pronađene modrice koje odgovaraju posljedicama tehnike “jedan udarac”. Takve tehnike koristio je KGB.

Osečkin se pozvao na izvor koji radi u koloniji u kojoj je bio Navalni.

Opozicionar je navodno prije smrti proveo više od 2,5 sata na otvorenom gdje se temperatura mogla pasti do -27 stepeni.

“Mislim da su ga prvo dugo držali na hladnom i usporili cirkulaciju na minimum. A onda postaje vrlo lako nekoga ubiti, za nekoliko sekundi, ako operativac ima iskustva u tome. To je stara metoda specijalnih snaga KGB-a. Oni su svoje stručnjake učili da ubiju osobu jednim udarcem u srce, u centar tijela. Ovo je bila vizit karta KGB-a”, kaže Osečkin.

Udovica opozicionog lidera Julija Navalnaja rekla je da je njen muž mogao biti ubijen upotrebom nervnog agensa Novičok. Osečkin to smatra malo vjerojatnim.

“Naravno da je moguće, ali kada je neko pod kontrolom zatvorskog sistema, postoji mnogo opcija kako da ga ubiju. Novičok će ostaviti trag u svom tijelu i odvesti pravo do Putina, pošto ga je već jednom upotrijebio protiv Navalnog”, objasnio je.

Tijelo Navalnog još uvijek nije predato porodici, a uzrok smrti zvanično nije utvrđen.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas