KARADŽIĆ SE ŽALI NA USLOVE U BRITANSKOM ZATVORU: Tvrdi da su mu uskraćena osnovna ljudska i zatvorska prava

Goran Petronijević, koordinatora Pravnog tima za odbranu prvog predsjednika Republike Srpske i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, izjavio je da je Karadžić “u zatvoru u Velikoj Britaniji u veoma lošem stanju, da su mu uskraćena osnovna ljudska i zatvorska prava”.

Međutim, portparol Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Helena Eglston rekla je da, prema članu 25 Statuta Mehanizma, sprovođenje zatvorske kazne treba da bude u skladu sa važećim zakonom države izvršenja, pod nadzorom Mehanizma.

Eglston je istakla da, iako svakodnevno upravljanje kaznom osuđenog lica zavisi od države izvršenja, sporazumi koje su potpisale sve države izvršenja zahtijevaju da uslovi u zatvoru budu kompatibilni sa međunarodnim standardima, uz napomenu da te uslove redovno provjeravaju nezavisna i spoljna tijela za praćenje, prenosi RTRS.

“Osim izražavanja zabrinutosti preko ovih nezavisnih tijela, te putem domaćih kanala u državama koje sprovode kaznu, osuđena lica mogu da izraze zabrinutost i predsjedniku Mehanizma, koji će dalje pažljivo pratiti situaciju”, napomenuli su iz Mehanizma.

Petronijević je 13. juna, rekao da su Karadžiću “uskraćena elementarna ljudska i zatvorska prava, te da se nad njim sprovodi određena odmazda”.

On je naveo da to što je Karadžiću uskraćeno da ga posjećuju članovi njegove porodice predstavlja strašno kršenje prava.

Petronijević je dodao da bi Karadžić, prema svim međunarodnim propisima, trebao da izdržava kaznu u zemljama poput Grčke, Slovenije ili neke od zemalja EU, koje su sa Haškim sudom potpisale sporazum o prihvatanju osuđenih lica.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas