KLIMTOVA SLIKA POSTALA NAJSKUPLJE UMJETNIČKO DJELO IKAD U EVROPI: “Dama s lepezom” prodata za 108 miliona dolara

Foto: Reuters

Remek-djelo austrijskog umjetnika Gustava Klimta iz kasnog života prodato je u Londonu za 85,3 miliona funti (108,4 miliona dolara), što ga čini najskupljim umjetničkim djelom ikada na aukciji u Evropi.

“Dame mit Fächer” – Dama s lepezom – prodata je kupcu u sobi Sotheby'sa u Londonu nakon 10-minutnog nadmetanja za cijenu od 74 miliona funti (94,35 miliona dolara). Viša konačna cifra uključuje naknadu povrh prodajne cijene poznate kao kupčeva premija.

Prodajna cijena je znatno premašila pretprodajnu procjenu od 65 miliona funti, ili 80 miliona dolara.

Takođe je nadmašila prethodni evropski aukcijski rekord od 104,3 miliona dolara — 65 miliona funti u to vrijeme — uključujući kupčevu premiju plaćenu za skulpturu Alberta Jakometija „Čovek koji hoda“ na Sotheby's-u 2010.

Ranije je najskuplja slika prodata na aukciji u Evropi bila slika Kloda Monea “Le basen aux nymphéas”, koja je zaradila 80,4 miliona dolara na Christie's prodaji 2008.

Komad koji je prodat ove sedmice bio je posljednji portret koji je Klimt dovršio prije svoje smrti 1918. Slika prikazuje neidentifikovanu ženu na sjajnoj pozadini zmajeva i lotosovih cvjetova pod utjecajem Kine.

Radovi visokih cijena

Djelo je posljednji put je prodato 1994. godine za 11,6 miliona dolara na aukciji u New Yorku.

Sotheby's je naveo da je kupac bila umjetnička savjetnica Patti Wong, koja djeluje u ime kolekcionara iz Hong Konga, piše abcNEWS.

Poznat po svojim hrabrim, smjelim slikama u secesiji, Klimt je bio ključna figura u umjetničkom modernizmu na početku 20. vijeka. Njegov rad je dostigao neke od najviših cijena za svakog umjetnika.

Klimtov “Portret Adele Bloh-Bauer II” prodat je na njujorškoj aukciji 2006. za 87,9 miliona dolara, a njegov pejzaž “Berch Forest” prošle godine u Christie's u Njujorku za 104,6 miliona dolara.

Izvještava se da su još dva njegova portreta privatno prodana za više od 100 miliona dolara.

Svjetski aukcijski rekord za umjetničko djelo je 450,3 miliona dolara plaćenih 2017. za “Salvator Mundi” Leonarda da Vincija, iako neki stručnjaci osporavaju da li je slika Isusa Krista u potpunosti djelo renesansnog majstora.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas