KO JE MARIN VUKOJA, NOVI SUDIJA USTAVNOG SUDA BIH: Nikada nije bio sudija

Foto: RTVHB

Marin Vukoja novi je sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odlučila je parlamentarna većina u bh. entitetu FBiH. Od stranka okupljenih u Trojku te koalicionog partnera HDZ BiH samo Damir Mašić iz SDP-a BiH nije podržao ovo imenovanje.

Vukoja je rođen 28. septembra 1973. godine u Širokom Brijegu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Mostaru do marta 1998. godine. Stručni upravni ispit je položio 2000. godine, pravosudni ispit 2007. i odvjetnički ispit je položio 2010. godine.

Do aprila 1998. godine radio je kao stručni saradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK). Nakon toga je bio voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine ZHK do februara 2003. godine.

Kasnije je postao sekretar Vlade ZHK gdje se zadržao do septembra 2007. godine pa je do 2015. godine radio kao sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Njegovo imenovanje izazvalo je brojne kontroverze pa i između ostalog što nikada nije bio sudija, a iz opozicionih redova SDA, DF-a i Stranke za BiH Vukoju su povezivali sa HDZ-om BiH.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas