KO RUŠI REPUBLIKU SRPSKU: Prointer za pet mjeseci dobio ugovore vrijedne 59 miliona KM

Foto: Milorad i Igor Dodik

Dok predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o novinarima govori kao o rušiteljima RS, izdajnicima i stranim plaćenicima, prema podacima baze Akta.ba, firma povezana s njegovim sinom Igorom iz raznih budžeta za pet mjeseci dobila je ugovore u vrijednosti oko 59 miliona KM.
Piše: Žana Karić Gauk

Nakon što je 23. marta izgubila i partnerski ugovor sa njemačkom kompanijom SAP,  firma „Prointer“ poslovanje je prebacila na nabavke koje nisu nužno IT. Nudeći javnom sektoru sve, od LED rasvjete preko elektro-instalacija i video-nadzora do automatskih prizemnih generatora, sama ili u konzorcijumima, u registratore je dodala 15 ugovora vrijednih ukupno 20.631.503 KM sa PDV-om. Konačnoj cifri za ovaj period trebalo bi dodati i robe i usluge iz IT oblasti – oko 38.500.000 KM.

Dok predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o novinarima govori kao o rušiteljima RS, izdajnicima i stranim plaćenicima, prema podacima baze Akta.ba, firma povezana s njegovim sinom Igorom iz raznih budžeta za pet mjeseci dobila je ugovore u vrijednosti oko 59 miliona KM.

Istog dana, dok je javnost govorila o crnim listama i sankcijama za firme povezane sa vrhom vlasti u RS, konzorcijum „Prijedorputevi“, “Grijanje invest” sa Pala, “Hidro montaža” iz Beograda, “Inter clima” iz Sarajeva, ali i „Prointer“ iz Banjaluke, kao i firme „Stam Petrović“ iz Istočnog Starog Grada, Institut „Unis“ sa Pala i „Technoalpin“ iz  italijanskog grada Bolzano od Olimpijskog centra Jahorina dobio je ugovor za vodosnabdijevanje akumulacije skijaškog centra Igrišta. 5.849.761 KM!

Dan kasnije, 24. marta Grad Doboj, kojim upravlja SNSD-ov Boris Jerinić, potpisao je s firmom s kojom, po Dodikovom priznanju, sarađuje njegov sin Igor, ugovor za nabavku punjača za električna vozila. Komisiji je stigla jedna ponuda – konzorcijum „Prointer“ i „EP Mobile“. 40.942 KM.

„Elektrokrajina Banjaluka“, na čelu sa bivšim opozicionarom Draganom Čavićem, bila je izdašna 28. marta. Od „Prointera“ i partnerske mu „Kaldere Company“ kupljena je rasklopna oprema. Zanimljivo, od pet pristiglih ponuda, samo je jedna bila prihvatljiva. 409.500 KM.

U pomoć porodičnom biznisu pritekla je „Elektro-Hercegovina“. „Prointer“, „Kaldera“ i uprava ovog zavisnog preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS bili su za stolom 10. aprila. Za SN blokove i ćelije iz budžeta je namijenjeno 93.598 KM.

Nisu propuštene ni prilike za direktne sporazume. Republički zavod za statistiku elektro-instalacije platio je 5.212 KM, a za stručne i konsultanstske usluge, savjete i obuku korisnika u vezi s registrom podsticaja Ministarstvo privrede i preduzetništva RS – 7.020 KM.

Protivgradna zaštita RS uključila se 4. maja. Na dva lota za „generalni remont, prilagođavanje i integraciju u postojeći sistem prizemnih generatora, te remont automatskih protivgradnih stanica“, kao i za „održavanje i popravku tehnike i opreme na izgrađenim automatskim protivgradnim stanicama i antenskim stubovima u toku protivgradne sezone 2023. godine sa isporukom određenih rezervnih dijelova“ prijavili su se samo „Prointer“ i „Kaldera“. Ugovor je bio vrijedan ukupno 844.652 KM sa PDV-om.

„ Elektro-Bijeljina“ je „Prointeru“ za kontrolna brojila za trafo stanice dala ugovor vrijedan 239.437 KM. Potom su se nanizale cifre:

  • – energetske usluge Opština Bratunac po ugovoru plaća 166.621 KM;
  • – održavanje video-nadzora Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine 499.940 KM;
  • – za Security Operation Center „Pošte Srpske“ 045 KM;
  • – opremu za video-nadzor Ministarstvo unutrašnjih poslova RS 703 KM;
  • – LED rasvjetu Hidroelektrane na Drini 378 KM;

Protivgradna zaštita Republike Srpske „Prointeru“ i „Kalderi“, je za dogradnju i proširenje sistema protivgradne zaštite, dala ugovor vrijedan čak 10.253.108 KM

Dok se Republika Srpska svakodnevno zadužuje milionima maraka, Poreska uprava Republike Srpske „Prointeru“ je dala ugovor za sistem fiskalizacije. Na osnovu samo jedne ponude iz budžeta će se odliti 36.999.984 KM…

I DODIK POSLUJE SA SINOM

„Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik u toj firmi i od toga ima prihode“, rekao je to 18. jula 2019. godine pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS Milorad Dodik.

Ipak, sada na poziciji predsjednika RS to ga nije spriječilo da tenderski posluje sa „Prointerom“. Bez ikakvih problema i eventualne rasprave o sukobu interesa dodijelio mu je dva ugovora vrijedna ukupno 255.043 KM. Toliko koštaju sistem za videokonferenciju i IP telefonija i centrala.

Zanimljivo, na oba tendera javila se samo ova firma pa je „komisija Službe“ ocijenila da su ponude itekako prihvatljive. Preporučeno je da ugovori budu sklopljeni, a kako nije bilo drugih ponuđača, tako ni žalbe nisu bile moguće.

Dok novinari na meti vlastodržaca čekaju krivične prijave za objavu informacija od javnog interesa,  prema novim izmjenama Krivičnog zakonika RS, a „Prointer“ na tenderima traži nove načine da iz budžeta dobija novac, na red za ozbiljnije djelovanje došla je i firma iz sjene – „Sirius 2010“. Od početka godine Predsjednik RS ovoj IT kompaniji povjerio je sada već četiri posla vrijedna 601.366 KM.

Inače, o vezama „Siriusa 2010“ i Milorada Dodika godinama su pisali i Žurnal i drugi mediji.

„'Sirius 2010’ osnivač je i ‘Zekstre’ Banjaluka, jednog od dva najveća akcionara ‘Boske’, čiju su privatizaciju 2008. godine potpisali tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i vlasnici kompanija ‘Zekstra’ i ‘Delta’ iz Beograda, Dragan Đurić i Miroslav Mišković“, podsjetio je nedavno Capital.

U najnovijoj zavrzlami oko robne kuće u centru Banjaluke vlasništvo nad njom preuzela je firma “Kaboss pro” iz Beograda, iza koje stoji Đorđe Đurić, vlasnik kompanije “Infinity international Group”. U sklopu ove grupe posluje i “Prointer”…

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas