KOALICIJA ZA BORBU PROTIV GOVORA MRŽNJE I ZLOČINA IZ MRŽNJE: Nadležne institucije hitno da sankcionišu i okvalifikuju zločin iz mržnje u Bratuncu!

Foto: avaz.ba

Povodom fizičkog napada koji se desio 23. juna u Bratuncu u kojem je Osman Mehanović zadobio teške tjelesne povrede popraćene uvredama i prijetnjama na osnovu etničke pripadnosti, Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje poziva nadležne institucije na hitno procesurianje počinjenog krivičnog djela te radnje usmjerene ka prevenciji sličnih napada.

“Medije u BiH pozivamo da o ovom krivičnom djelu izvještavaju sa fokusom na institucionalni odgovor, te da kontinuirano prate dalje postupanje nadležnog Tužilaštva. Tijekom 2023. godine svjedoci smo porasta prisutnosti govora mržnje u javnom prostoru, kao i krivičnih djela počinjenih iz mržnje, nakon čega je javnost uglavnom obaviještena o ‘osudama’, ali ne i o sankcijama koje su institucije obavezne da provedu”, navodi se u saopštenju Koalicije.

Iz ove grupe organizacija traže od institucija za zaštitu ljudskih prava u BiH i predstavnika vlasti da javno osude i sankcionišu svako krivično djelo počinjeno iz mržnje, kao i da poduzmu konkretne mjere za prevenciju istog i obezbijede sigurnost i dostojanstvo građana i građanki BiH u skladu sa svojim nadležnostima.

“Neophodno je da se institucije ozbiljnije bave pojavama pojačanog govora u javnom prostoru, zločinima iz mržnje, prevencijom, ali i sankcionisanjem koje će građanima i građankama poslati jasnu poruku da se nasilje u zajednicama u BiH neće tolerisati”, ističu iz Koalicije.

Oni apeluju na medije i organizacije civilnog društva da aktivno prate institucionalni odgovor na ovo krivično djelo i insistiraju na krivičnoj odgovornosti za počinioce.

“Očekujemo da institucije rade svoj posao u skladu sa nadležnostima i procesuiraju odgovorne za izazivanje mržnje i svih oblika nasilja i zločina iz mržnje nad drugim osobama po zakonski propisanim osnovama. Podsjećamo da se u Krivičnom zakoniku RS-a, kako je propisano u članu 123. stav 1. tačka 21) ovog Zakonika, krivično djelo počinjeno iz mržnje definiše kao: ‘Krivično djelo iz mržnje je djelo izvršeno u potpunosti ili djelimično zbog rasne, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, vjerskog uvjerenja, boje kože, pola ili seksualnog opredjeljenja, zdravstvenog statusa ili rodnog identiteta nekog lica'”, kaže se u saopštenju.

Koaliciju za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje čine: Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva, Centar za mlade KVART iz Prijedora, Civil Rights Defenders iz Sarajeva, Fondacija CURE iz Sarajeva, Fondacija Mediacentar Sarajevo iz Sarajeva, Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, Otaharin iz Bijeljine, Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA) iz Sarajeva, Sarajevski otvoreni centar iz Sarajeva, Udruženje BH novinari iz Sarajeva, Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini iz Sarajeva i Tuzlanski otvoreni centar.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas