KOALICIJA ZA SLOBODU MEDIJA: Pozivamo sve nivoe vlasti u BiH da okončaju represiju i gušenje nezavisnog novinarstva!

Foto: bhnovinari.ba

Nakon nedavnih događaja u Bosni i Hercegovini, posebno u Republici Srpskoj, koji će značajno ograničiti slobodu medija diljem zemlje, Koalicija za slobodu medija izdala je saopštenje u kojem izražava duboku zabrinutost zbog slabljenja slobode medija i nezavisnih glasova u Bosni i Hercegovini.

„Nedavne zakonodavne promjene u entitetu Republika Srpska kako bi se ponovo uvela kriminalizacija klevete ograničavaju mogućnost novinara da rade svoj posao – stvaraju ‘jeziv efekat’ na slobodu izražavanja i ograničavaju protok nezavisnih informacija. Ustav Bosne i Hercegovine se obavezuje na osiguranje najvišeg nivoa međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ta posvećenost mora biti uvrštena u sve relevantne zakone širom zemlje, u oba entiteta i u Distriktu Brčko. Nedavni potezi su u suprotnosti sa ovom obavezom“, navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije napominju da ovaj alarmantan trend u Bosni i Hercegovini odražava globalni obrazac zloupotrebe tužbi za klevetu i drugih pravnih mehanizama koji se koriste da bi se ušutkali novinari, povećala autocenzura i ugušili nezavisni mediji, što predstavlja veliku prijetnju suštinskim principima demokratije i ljudskim pravima širom svijeta.

„Pored toga, duboko smo zabrinuti zbog sve veće učestalosti i ozbiljnosti napada na novinare. Besplatna telefonska linija za pomoć medijima Udruženja novinara BiH zabilježila je 344 napada na novinare od 2019. godine, što je povećanje prijetnji  i podsticanje protiv novinara za 137% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu. Najoštrije osuđujemo sve veći broj napada na novinare u Bosni i Hercegovini“, kaže se u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

„Među njima su, između ostalih, fizički napad na Mirzu Derviševića, vlasnika internet portala times.ba, vandalizam automobila dvojice novinara, Nikole Morače (EuroBlic i SrpskaInfo) i Aleksandra Trifunovića (Buka), kao i prijetnje smrću i nacionalističke uvrede Kenanu Ćosiću, njegovom timu i porodici (Oslobođenje i O Kanal TV) poslije njegovog intervjua sa kontroverznim tvorcem dokumentarnog filma“, navode iz Koalicije.

Koalicija za slobodu medija (MFC) je partnerstvo zemalja koje proaktivno zajedno rade na zalaganju za slobodu medija u svojim zemljama i inostranstvu. Osnovana je u julu 2019. na Globalnoj konferenciji za slobodu medija i sada je čini 50 zemalja članica sa šest kontinenata.

Ova asocijacija osudila je oštru i neodgovornu retoriku jednog dijela političara, posebno u Republici Srpskoj, i fizičko i online nasilje koje su doživjeli mnogi u medijima.

Članovi Koalicije pozvali su  sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da okončaju represiju i gušenje nezavisnog novinarstva u svim oblicima, uključujući i putem upotrebe zapaljive retorike protiv medija, da rade na pitanju nekažnjivosti, osiguraju odgovornost i stvore okruženje sa pravnom i institucionalnom zaštitom međunarodnih ljudskih prava,  u kojima slobodni, nezavisni mediji mogu da se razvijaju.

Ukazujući na na restriktivni zakonodavni okvir, posebno u Republici Srpskoj, kao i na upotrebu zapaljivog jezika od strane političara i nedavni porast nasilnih napada na predstavnike medija, članovi Koalicije pozvali su sve vlasti u Bosni i Hercegovini da uspostave klimu koja omogućuje rad, kao i pravnu i institucionalnu zaštitu međunarodnih ljudskih prava, u kojoj se slobodni i nezavisni mediji mogu razvijati.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas