KOGA SE VIŠE BOJE – SCHMIDTA ILI DODIKA: Visoki predstavnik upozorio čanove NSRS pred donošenje novog zakona

Za srijedu  21. juna zakazana je hitna sjednica Narodne skupštine RS-a. Na ovoj sjednici bi trebala biti samo jedna tačka dnevnog reda, a to je donošenje zakona da se u Službenom listu RS više neće objavljivati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Obrazloženje za ovakvu odluku je da on nije imenovan na odgovarajući način, odnosno da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Ovakav prijedlog zakona predstavlja samo nastavak retorike predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o negiranju “legitimnosti” Schmidta kao visokog predstavnika.

Tim povodom oglasio se i Ured visokog predstavnika, čiju reakciju prenosimo u cijelosti.

– Narodna skupština RS se priprema za razmatranje nacrta zakona kojim se pokušava ukinuti obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

Ovim nacrtom zakona se ne može i neće ostvariti tako pogrešno smišljen cilj. Strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući RS, imaju obavezu da u potpunosti surađuju sa visokim predstavnikom. Nikakva politička retorika ili izmjena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove uposlenike ove obaveze.

Nadalje, zakoni koje donosi visoki predstavnik imaju isti status kao i zakoni koje donose domaći parlamenti i podrazumijevaju istu ustavnu obavezu objavljivanja, bez obzira na bilo koji podređeni akt ili propis.

Neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Općem okvirnom sporazumu za mir. Službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka.

„Oni trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama“, rekao je visoki predstavnik, navodio se u saopćenju OHR-a.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas