KOJOVIĆEVA PORUKA SNSD-U: Nećemo više ovako, traže da glasamo za kredit kojim će upravljati osoba s crne liste

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović govorio je nakon otkazivanja hitna sjednice Predstavničkog doma BiH o razlozima. On je potvrdio da je jedan od razloga bila i ratifikacija sporazuma sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) za kredit za izgradnju Medicinskog kompleksa u Banjoj Luci.

Kako je Raport jutros otkrio, jedan od uvjeta EIB-a jeste da novcem od kredita ne može direktno ili indirektno upravljati osoba sa crne liste, a upravo je ministar zdravlja RS Alen Šeranić na crnoj listi SAD. SNSD je to htio zamaskirati tako što je u dokumentaciju naveo pomoćnika ministra kao odgovornu osobu.

Kojović je kazao da koalicija na državnom nivou ne može funkcionirati po principima koje je zamislio SNSD.

“Zakon o radu s ciljem pomoći porodiljama je samo jedan primjer besmislenog glasanja u Domu naroda, a pri tome se od nas traži da glasamo za kredit čijim novcem će upravljati osoba koja se nalazi na crnoj listi SAD-a iako u samom sporazumu se navodi da novcem koji dolazi iz evropskih banaka ne mogu upravljati ta lica”, kazao je Kojović.

Takvo ponašanje delegata u Domu naroda, naveo je zastupnik Naše stranke, Trojka više neće tolerirati.

“Puno smo uložili u kompromis i razgovore, ali se bojim da je druga strana to shvatila kao zeleno svjetlo da rade šta hoće i da mogu kao u samoposluzi birati za šta će se glasati i šta žele da bude na dnevnom redu. Mi smo to danas prvi problematizirali. Organizovali smo ranije sastanak zastupnika Trojke i imali smo jedinstven stav po ovom pitanju i zatim smo došli do odluke da je najbolje da se ovo ne dogodi dok ne sjednemo i ne porazgovaramo o ovakvom načinu ponašanja. Propuštanje evropskih zakona se tretira kao usluga Trojki, a od nas se traži da glasamo za ovakve prijedloge kao ovaj. To neće moći”, rekao je Kojović.

Na kraju je kazao da je ovo poruka koaliciji.

“Ovo je upozorenje koaliciji da ovako više neće moći”.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas