KONKURSI U DKPT: Prijavitelj dobio status uzbunjivača, a za tužilaštvo nema korupcije

Foto: zgrada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela

Predmetnom državnom tužiocu je trebalo 18 mjeseci „istrage“ da bi u konačnici istu odbacio, tačnije proglasivši se nenadležnim. Prema tom rješenju predmet je navodno prosljedio u Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo. No, ni nakon dva i pol mjeseca dokumenti iz Tužilaštva BiH nisu bili dostavljeni navedenim tužilaštvima.
Piše: Amarildo Gutić

Tužilaštvo BiH drži do svoje tradicije kada je u pitanju procesuiranje korupcije. Samo jedno optuženje u prošloj godini teško da će biti nadmašeno u ovoj. Pokazuje se to i na primjeru istrage o nezakonitom zapošljavanju u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT BiH).

Žurnal je prije četiri mjeseca pisao o istrazi državnog tužilaštva povodom sumnje u regularnost zapošljavanja, a koje je povezano i sa političkom korupcijom te trgovinom uticajem i nepotizmom. Istraga se odnosila na konkurs od 21.8.2021. za nekoliko radnih mjesta unutar DKPT-a. Prije okončanja konkursne procedure prijavljena je naznaka koruptivnih radnji, jednostavno rečeno „namještanje“ konkursa. Imena nisu važna nego sistem (ne)djelovanja.

Prijavilac je naznačio imena favorizovanih kandidata za obećane pozicije u Direkciji i ispostavilo se da je između njih 97 primljeno upravo 7 kandidata navedenih u prijavi.

Kako su se svi navodi pokazali tačnim, osobi koja je sve unaprijed prijavila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je dodijelila status uzbunjivača, što se ne dešava baš često. I to pokazuje da su navodi iz prijave bili tačni i potkrijepljeni dokazima.

Pojedini primljeni kandidati nisu imali zakonom propisane uslove za radna mjesta na koja su primljeni. Prilagali su nepotpunu ili čak lažnu dokumentaciju, među njima i potvrde o prethodnom radnom iskustvu te drugim traženim uslovima poput poznavanja stranog jezika ili rada na računaru. Pojedine potvrde i dokumenti su fiktivno izdati od strane pravnih subjekata koji nisu registrovani za tu djelatnost, o čemu postoje dokazi.

Ko daje potvrde kandidatima: online testiranja i nepoznate adrese firmi

Tada na scenu stupa Tužilaštvo BiH. Predmetnom tužiocu je trebalo 18 mjeseci „istrage“ da bi u konačnici istu odbacio tačnije proglasio se nenadležnim. Prema tom rješenju predmet je navodno prosljedio u Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo.

Kažemo navodno, jer nakon dva i pol mjeseca od zaključenja istrage, ispostaviće se nakon provjere prijavitelja, dokumenti iz Tužilaštva BiH nisu bili dostavljeni navedenim tužilaštvima.

Favorizovani kandidati i dalje obavljaju poslove u Direkciji iako to zakonski ne bi mogli. Dodatno su angažovani članstvom u raznim komisijama Direkcije.

Ovaj slučaj na početku i potonjim trajanjem nije bio medijski eksponiran, jer bi ishod moguće bio drugačiji.

Na drugom primjeru, isto tako povodom konkursa u DKPT-u pokazalo se da medijska objava o sumnjivim dešavanjima može biti efikasnija od tužilačke istrage ili ako baš hoćete, od „istrage“.

Nakon što je polovinom maja Žurnal, prije završetka konkursne procedure, objavio imena onih za koje se unaprijed znalo da će biti primljeni na pozicije stručni saradnik za saradnju, stručni saradnik – analitičar, te stručni saradnici za administraciju i održavanje mreža; kadrovske poslove i statusna pitanja zaposlenih, netom imenovani menadžment Direkcije (umjesto Mirsada Vilića rukovođenje je preuzeo Enes Karić) poništava konkurs.

Žurnalu posljednjih dana gotovo svakodnevno pristižu dopisi i dokazi kojima se ukazuje da ovo nisu jedini sporni detalji kada su u pitanju nezakonita zapošljavanja i razna koruptivna djela ne samo za pozicije unutar Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nego i u slučajevima prijema kadeta, mlađih inspektora i načinima unapređenja odabranih pojedinaca u prethodnom periodu, o čemu ćemo uskoro posebno pisati.

Izvor: zurnal.info

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas