KONTROLE ŠIROM FBIH: Porezni inspektori zatekli desetine radnika na crno, “odrezali” su 349.500 KM kazni

Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozvani su da to urade što prije

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u jučerašnja 284 inspekcijska nadzora u građevinskoj, ugostiteljskoj, trgovinskoj, pekarskoj i drugim uslužnim djelatnostima, zatekli su 84 radnika ‘na crno’, četiri objekta bez nadležnog odobrenja za rad, tri porezna obveznika bez fiskalnog uređaja i 56 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, saopćeno je iz ove uprave.

Zbog utvrđenih nepravilnosti je zapečaćeno deset objekata. Uručena su 93 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 349.500 KM.

U dva slučaja su inspekcijski nadzori završeni uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi imale brži i veći preventivni učinak.  Sankcija koja se brzo izriče, i kad je manja, ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas