KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA: Irak zabranio medijima da koriste riječ “homoseksualnost”

Foto: Ilustracija/Unsplash

Velike iračke stranke su u posljednja dva mjeseca pojačale kritike na račun LGBT prava, a zastave duginih boja redovno se spaljuju na protestima frakcija šiitskih muslimana koji su tako reagovali na nedavna spaljivanja Kur'ana u Švedskoj i Danskoj

Regulator za medije u Iraku je naredio u utorak svim medijima da ne koriste riječ “homoseksualnost” nego umjesto toga termin “seksualna devijacija”, objavio je regulator.

Komisija za komunikaciju i medije te zemlje je navela da je zabranjeno i koristiti izraz “rod”.

Svim licenciranim telefonskim i internetskim kompanijama zabranjeno je korištenje tih riječi u bilo kojoj od mobilnih aplikacija.

Irak nije eksplicitno kriminalizovao homoseksualne odnose, međutim moralne klauzule u krivičnom zakonu se koriste protiv LGBT zajednice.

Velike iračke stranke su u posljednja dva mjeseca pojačale kritike na račun LGBT prava, a zastave duginih boja redovno se spaljuju na protestima frakcija šiitskih muslimana koji su tako reagovali na nedavna spaljivanja Kur'ana u Švedskoj i Danskoj.

Više od 60 zemalja svijeta kriminalizuje homoseksualne odnose, a dopušta ih više od 130 država, prema podacima internetske stranice Our World in Data.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas