KUSTURICA I VLADA RS PONOVO U AKCIJI: Pored zidina Andrićgrada planiran akva park

Foto: rtvbn.com

Višegrad će dobiti najsavremeniji akva park u Evropi, rečeno je na konferenciji za novinare u kompleksu Andrićgrada u Višegradu.

“Izvan zidina Andrićgrada planiramo da napravimo najveći Akva park u Evropi u kome će osvježenje moći da nađu mnogi turisti od 400 hiljada koliko ih godišnje posjeti grad na Drini, a prije svega Višegrađani”, istakao je prlredstavnik državnog kapitala u kompleksu Andrićgrada Nedeljko Elek.

Elek je dodao da će radovi početi u oktobru i biti završeni, kako je planirano, za godinu i po dana.

Prema idejnom projektu, Akva park ” Vodeno ostrvo” će se graditi na lokaciji današnjeg gradskog stadiona, koji će biti izmješten.

Elek je najavio da će se aktivno raditi na formiranju integrisanog graničnog prelaza u Vardištu kako bi se smanjilo čekanje turista na granici.

“Naš cilj je da spojimo dvije najljepše srpske planine Jahorinu i Zlatibor, te da Višegrad i Andrićgrad budu centar okupljanja turista koji kreću ka ovim popularnim destinacijama”, pojasnio je Elek.

Planirano je, kaže Elek, da se u Višegradu otvori Fakultet za turizam gde će se školovati budući turistički radnici Srbije i Republike Srpske.

“U planu je i završetak hotela sa pet zvjezdica za šta već postoje potencijalni ulagači i dovođenje termalne vode iz višegradske banje u Akva park.

Ministar turizma i trgovine Denis Šulić se zapitao zašto u Višegradu ne bi bila Diplomatska akademija Republike Srpske gde bi se školovali buduće diplomate koji bi na najbolji mogući način, komunicirali sa strancima, pa i onim koji ne vole našu Republiku.

“Cilj izgradnje Akva parka i ono što ovde radi profesor Kusturica i Vlada RS, je da se turisti što više zadrže u Višegradu i da ovo mjesto ne njeguje samo tranzitni turizam”, rekao je Šulić.

Režiser Emir Kusturica je postavio pitanje da li na prostoru Federacije postoji spomenik gde predstavnici dva etnička korpusa pružaju ruku jedan drugom kao što su braća Makarije i Mehmed-paša Sokolović na ulazu u kompleks Andrićgrada.

“Andrićgrad njeguje druge ideje jer ovo zdanje kao i nobelovac Ivo Andrić pripada svim narodima svijeta. Ovde nije slučajno izgrađena kopija manastira Visoki Dečani jer mnogi savremenici tvrde da religija u 21. vijeku postaje glavni generator modernizma”, dodao je Kusturica.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević je kazao da je opština dosad podržavala velike projekte u gradu i da će u buduće to ćiniti uz pomoć velikih neimara kao što je Kusturica i Vlada Republike Srpske.

Izvor: rtvbn.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas