LEGENDARNI NOGOMETAŠ O AFERI KOJA JE UNIŠTILA YU REPREZENTACIJU: ‘Dobili smo upozorenje od moćnog političara’

Legendarni jugoslavenski i hrvatski nogometni as Ivan Gudelj u razgovoru za srbijanski portal Mondo otkrio je detalje čuvene afere koja je urušila jednu od najtalentiranijih reprezentacija bivše Jugoslavije. Kobno je bilo svjetsko prvenstvo u Španiji 1982. godine kada su svi smatrali kako moćna momčad može otići sve do kraja, ispali su već u grupnoj fazi.

“1982. godina je u mnogočemu obilježila moju karijeru. Nakon samo tri utakmice na Svjetskom prvenstvu u Španiji francuski L'Equipe me uvrstio u idealnu momčad prvenstva. Nadalje, u svim sam izborima bio proglašen najboljim nogometašem Jugoslavije, a protiv Bugarske u Sofiji postao sam najmlađi kapiten u historiji naše reprezentacije. Tokom priprema u Ohridu posjetio nas je Stane Dolanc, u to vrijeme jedan od najmoćnijih političara u zemlji. Rekao nam je ‘pogriješili ste, ne smijete pripremati narod za veliki uspjeh, sada sve osim prvo mjesto bit će katastrofa'”, prisjetio se Gudelj.

“Tek smo kasnije shvatili koliko je bio u pravu. Mislim da je i Miljan Miljanić loše procijenio jer između zadnje kvalifikacijske utakmice protiv Grčke i otvaranja protiv Hondurasa u Valenciji nismo imali ni jednu kontrolnu utakmica. Sve je bilo na treningu i porodičnom okupljanju u Miločeru.

Atmosferu je dodatno narušila afera s proizvođačem sportske opreme.

“Kao mladom igraču bilo mi je jedino važno igrati na Svjetskom prvenstvu. Nisam mogao vjerovati da jedan banalni detalj može uništiti sve naše snove. FSJ je potpisao ugovor s Adidasom, a igračima je prijetio da će ukloniti s popisa putnika za Španiju ako ne budu poštovali dogovor. Umjesto da se fokusiramo na suparnike u grupi, sretali smo se po hodnicima i bavili se markom kopački. Čak je i Anti Dujmiću zabranjen ulazak Hotel Park u Novom Sadu gdje smo bili u karantinu, iako mi se čini da je on tamo najviše profitirao, jer Puma nije mogla dobiti bolju reklamu. I danas se priča o toj aferi koja je slomila jednu od najjačih generacija u historiji jugoslavenskog nogometa”, otkrio je Gudelj.

Izvor: Mondo, raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas