LENDO O KONGRESU SDA: Uradit ćemo restart stranke

Foto: Hazim Aljović/ Fena

Ne znam hoće li se kandidovati Šemsudin Mehmedović, nisam siguran da li je bolji

Refik Lendo, potpredsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Danu uživo televizije N1 govorio je o političkoj situaciji u Federaciji BiH. Između ostalog, osvrnuo se i na odnose unutar svoje partije – SDA.

Na pitanje je li SDA ikada pogriješila, Lendo je kazao:

“Svi koji rade i griješe. I SDA ima puno grešaka, od početka formiranja stranke. Ljudi su živi, ne vodi se nekada dobro računa. Svakako imamo grešaka i to treba priznati”.

O to me je li SDA uvijek radila u interesu Bošnjaka, kazao je:

“SDA kao stranka uvijek radila u interes građana i države. Pojedinci koji su se oglušili na zakon i nisu poštivali zakon, i koji su pod sankcijama će morati odgovarati. Nema to veze sa programom SDA. SDA se borila za Bošnjake, ali i sve građane. Ne želim da se pojedinac koji je osuđen vezuje za stranku. Niko nema odobrenje da se bavi radnjama koje su mimo zakona”, smatra Lendo.

Nedavno je SDA napustila i Alma Čolo.

“Kako je ušla dobrovoljno, tako je i izašla. Volio bih da je ostala. Radila je svoj posao, nije imala pritisak i probleme u predsjedništvu SDA. Trebala je te probleme rješavati dok je bila u stranci, ne može više rješavati kada je izašla. Mogla je dok je bila u predsjedništvu. Čolo je usvojila što je bilo dobro, da li ima nešto ispod žita što ja ne znam, to je već nešto drugo. Razlog koji je ona navela nije pravi razlog da napusti stranku. Kada je riječ o kongersu, uradit ćemo jedan restart. Govorit ćemo greškama i procesima koje smo vodili. Ne znam da li će se promijeniti predsjednik. Još taj proces nije počeo. Vidjet ćemo hoće li Bakir Izetbegović, Šemsudin Mehmedović ili neko treći biti. Ne znam hoće li se kandidovati Mehmedović, nisam siguran da li je bolji. Mora da ima program. Otvoren sam da svaki član se kandiduje, da bira i bude biran”.

Na kraju razgovora osvrnuo se i na hapšenja u proteklom periodu. Podsjetimo, uhapšeni su istaknuti SDA-ovci Senaid Memić i Abdulah Skaka.

“Ne trebamo puno da se miješamo u odluke suda. Ja se ne miješam. Ukoliko tužilaštvo, sudovi imaju elemenata da ispitaju da li neko kriv… Njagore je suditi ako neko nije kriv. U BiH smo otišli previše u miješanje nadležnosti tužilaštva, suda… Ja imam povjerenje i u Tužilaštvo i u sudove”.

Izvor: fokus.ba

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas