LIDERE U MOSTARU ČEKA TEŽAK SASTANAK: Hoće li ‘slomiti’ Dodika i deblokirati Vijeće ministara?

Lideri vladajućih stranaka na državnom nivou sastat će se danas na redovnom ‘konsultativnom’ sastanku u Mostaru.

No, sudeći prema trenutnoj političkoj situaciji, teme neće biti ni redovne ni konsultativne.

Domaćin današnjeg sastanka je lider HDZ-a Dragan Čović, koji je prije samog sastanka organizirao sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj se usaglašavaju vjerovatno stavovi ove stranke.

Kao glavna tema ipak se nameće blokada koju SNSD provodi u Vijeću ministara gdje su onemogućili usvajanje bilo kakvih zakona dok se ne ispune njihovi uvjeti.

Podsjetimo, na posljednjem širem sastanku koalicije iz RS dogovoreno je da se ne usvaja niti jedan zakon dok se ne usaglasi zakon o Ustavnom sudu kojim bi se isključile strane sudije.

Iako ta najava nije odmah poprimila potrebnu pažnju, već na idućoj sjednici Vijeća ministara BiH postalo je jasno da se ona provodi – na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca (SNSD) povučen je s dnevnog reda Zakon o sudovima.

“Na moj zahtjev sa dnevnog reda današnje sjednice SMBiH povučen je zakon o sudovima u BiH.
U skladu sa stavom institucija RS, nijedan zakon neće biti razmatran u SMBiH bez definisanja zakona o Ustavnom sudu BiH”, naveo je tad Košarac.

U međuvremenu, njegov šef Milorad Dodik listi želja SNSD-a dodao je i Izborni zakon kojim želi faktički odvojiti izborni proces u RS i staviti ga pod entitetski kontrolu, izuzimajući nadležnosti CIK-u BiH.

Dodik odnosno SNSD nije dugao čekao na odgovor iz Trojke. Tako je predsjenik SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić poručio da prijeti obustava svih razgovora.

“Uslovljavanje nije način, ni manir na koji se mogu rješavati pitanja Ustavnog suda i državne imovine. Ako SNSD to uslovljava, u redu, nema dalje razgovora”, rekao je Nikšić.

On je jučer iz Mostara ponovo istakao da je spreman razgovarati i da predstavnici Trojke u Mostar dolaze upravo kako bi nastavili provoditi ono što je dogovoreno. Iz Trojke su ranije govorili da je i Ustavni sud BiH dio dogovora, ali da je jasno preciziran tempo odnosno vrijeme kada bi ta reforma mogla doći na dnevni red.

Sudeći prema agendi koju je objavio HDZ, lideri imaju sat i po da riješe blokadu, jer je sastanak zakazan u 15 sati, a već u 16:30 sati je zakazana press-konferencija.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas