MAGAZIN FORBES: Ronaldo je najplaćeniji sportista planete, Federer i u penziji među deset najbogatijih

Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

Portugalski fudbaler Cristiano Ronaldo najplaćeniji je sportista u ovoj godini, objavio je magazin Forbes.

Forbes je formirao listu od deset ljudi iz svijeta sporta koji zarađuju najviše novca i neki od njih više nisu ni aktivni.

Ronaldo je prošle godine prešao iz Manchester Uniteda u saudijski Al-Nassr, ali ima i onih, poput Rogera Federera, koji su u penziji od septembra prošle godine i svejedno su na spisku.

Printscreen

Portugalac je i najpopularniji sportista na društvenim mrežama gdje se postepeno približava nestvarnoj brojki od skoro milijardu pratilaca na različitim platformama (trenutno ih ima oko 850 miliona).

Ugovori o medijskim pravima u sportskim ligama širom svijeta i popularnost dovode do „masnih“ ugovora, a bliskoistočni novac samo je podigao sve na viši nivo.

Tako je deset najplaćenijih sportista inkasiralo oko 1,11 milijardi dolara u proteklih 12 mjeseci, prije oporezivanja i ostalih naknada.

Prema navodima Forbsa, to je 12 posto više novca nego godinu dana ranije i pet posto više od rekordnih 1,06 milijardi iz 2018. godine.

Sam Navarro-USA TODAY Sports

Ronalda prati Lionel Messi koji na ime plate zarađuje 65 miliona dolara, a isto toliko iz ostalih prihoda. Kilyan Mbappe je treći sa oko 120 miliona, Lebron James je četvrti sa 119,5 miliona dolara, a meksički bokser Canelo Alvarez je peti.

Canelova zarada se procjenjuje na 110 miliona dolara. Dva mjesta u prvih deset zauzimaju golferi, Dustin Johnson (107 miliona) i Phil Mickelson (106 miliona).

Carmen Mandato / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Na osmom mjestu je Steph Curry sa 100,4 miliona dolara, deveti je penzionisani Federer sa nevjerovatnim 95,1 milionom u džepu, dok je deseti Kevin Durant koji inkasira 89,1 milion dolara.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas