MAKEDONSKI MINISTAR POTVRDIO: Otmicu djevojčice organizovao otac!

Petoro osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedna je van zemlje, a otac maloljetnice je priveden i saslušan, potvrdio je Oliver Spasovski

Otmicu 14-godišnje Vanje Gorčevske organizovao je njen otac, izjavio je na konferenciji za medije makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva tokom protekle noći rasvijetlilo slučaj, dokazi su osigurani… Poduzete mjere nisu nas dovele do izvršitelja ovog gnjusno djela. Petoro osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedna je van zemlje, a otac maloljetnice je priveden i saslušan, ističe Spasovski.

– Motiv je koristoljublje, gdje je jedna osoba u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizirala izvršenje djela kako bi se iznudio novac od majke, i kako bi svi imali koristi od toga, dodao je.

– Starija osoba iz Velesa nema nikakve veze s maloljetnicom, ali mu je zbog povezanosti s jednim od osumnjičenih oduzeto vozilo, pa je maloljetnica odvedena s ulaza u rezidenciju nakon što je otac prethodno podijelio informacije o vremenu kada je bila sama kod kuće, objasnio je, javlja Telegraf.rs.

– Glavni organizator i izvršilac koji je 27.11.2023. godine negdje oko 11 sati ubio maloljetnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo doći, počinio je ovaj zločin. Učiniću sve da ovo čudovište dovedem pravdi čim kroči na naše tlo, rekao je Spasovski.

Podsjetimo, djevojčica koja je nestala u ponedjeljak 27. novembra, pronađena je mrtva u nedjelju kod Skoplja. U tužilaštvu je potvrđeno da je osumnjičen Aleksandar, otac kidnapovane i ubijene Vanje zadržan i danas u policiji.

Podsjećanja radi, otac je druga osoba koja je prijavila Vanjin nestanak, i ima status osumnjičenog. Zvanični detalji se očekuju tek danas na konferenciji za novinare Tužilaštva.

Do sada je potvrđeno da se od pet osoba za troje traži pritvor, dvoje nije u srodstvu i pušteno je nakon saslušanja, za jednim se traga.

Istragom je utvrđeno kako je Vanja odvedena vozilom ispred kuće, a navodno je i ubijena istog dana, oko 10 sati, samo par sati nekon što su je oteli. Ubijena je pištoljem.

Policija je saopćila kako je u okolici Velesa pronađeno i tijelo 74-godišnjeg frizera Panča Žeževskog, koji je nestao tri dana prije curice. A sumnja se kako su oba zločina počinili iste osobe, te kako je motiv koristoljublje. No, nije poznato kakvo je koristoljublje u pitanju, kad su ubijeni djevojčica i umirovljenik. Blic navodi da se navodno radilo o iznudi.

Izvor: Oslobođenje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas