MEHMEDOVIĆ NAJAVLJUJE BURU U SDA, SLIJEDI LI OGROMAN RASKOL: ‘Članovi SDA neće klečati u opoziciji zbog nekolicine ljudi’

Najnovija dešavanja unutar SDA ugasila su svaku nadu za demokratizaciju stranke te u suštini potvrdio umišljaj Izetbegovića da ovu partiju važi nasljedno pravo

Eliminacija Šemsudina Mehmedovića iz utrke za predsjednika SDA mogla bi izazvati ogroman potres unutar ove stranke.

Da se to naslutiti iz posljednje objave Mehmedovića u kojoj upozorava na bunt članstva i raskol koji bi mogao dodatno rascijepati stranku za čiji kormilom Bakir Izetbegović želi ostati pod svaku cijenu.

Od ranije je poznato da je ogroman dio članstva SDA nezadovoljan politikom Izetbegovića koji je ujedno i glavni krivica za potpunu političku izolaciju ove stranke ne samo u domaćim okvirima – nego i u međunarodnim.

Najnovija dešavanja unutar SDA ugasila su svaku nadu za demokratizaciju stranke te u suštini potvrdio umišljaj Izetbegovića da ovu partiju važi nasljedno pravo.

Upravo je to ono što budi dodatni bijes unutar članstva koje je svakako na rubu strpljenja zbog Izetbegovićevog izolacionizma.

A da se sprema bura može se rastumačiti iz statusa Mehmedovića u kojem faktički najavljuje raskol.

“Članstvo SDA je ogorčeno takvim postupkom, a kakve će posljedice biti po SDA vidjet će se na Kongresu ali i poslije. Ogadili su politiku, stranku, nažalost i državu mnogim mladim ljudima svojom bespoštednom željom za moći. Dokle Bakire!?”, naveo je Mehmedović.

No, iz nastavka se tek vidi da je dio članstva spreman da napusti stranku ukoliko se nešto radikalno ne promijeni.

“Bošnjaci nikada nisu od rata pa do danas ovako poniženi i obespravljeni. Članovi SDA su dignuli glavu, i neče klečati u opoziciji kao najjača stranka u državi zbog katatrofalnog rukovodstva nekolicine ljudi”, naveo je Mehmedović.

Dakle, očito je da jedan dio članstva ne želi biti taoc Izetbegovićeve politike koja je SDA dovela u ćorsokaka i uništila joj koalicioni kapacitet do te mjere da su uz nju ostali privjesci poput DF-a i NES-a.

U nastavku objave, Mehmedović faktički kaže da bi ta ‘nova snaga’ trebala biti nešto između SDA i Trojke koja prema njegovim riječima nema snage da se suprotstavi Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

“Trojka nema snagu da se suprotstavi narastajućim fašizmima iz susjedstva, a Bakir niti zna niti ima hrabrosti da im se suprotstavi. To može samo reformisana SDA. Ovakva je svrha sama sebi. Izolovani smo od svih, a ovaj potez će zasigurno gurnuti SDA u još veću izolaciju. Šta će to značiti i za SDA i za državu Bosnu i Hercegovinu..osjetit će se vrlo brzo”, naveo je Mehmedović.

U scenariju u kojem Mehmedović i dio članstva SDA izlazi iz stranke, politička slika i kombinatorika na svim nivoima potpuno se mijenja.

Ukoliko bi se taj dio (parlamentarci na nivou FBiH i BiH) priklonio Trojci i ušao u vlast, Trojka bi se mogla osloboditi standardnih ucjenjivača i formirati stabilniji blok.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas