MILANOVIĆ U BIH GOVORIO O OPTUŽNICI PROTIV DODIKA: “Izmišljeno krivično djelo visokog predstavnika”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi danas u BiH, tačnije Širokom Brijegu, kako bi odlikovao 1. Poskok brigadu HVO-a Široki Brijeg Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge njeznih pripadnika.

Nakon odlikovanja, Milanović se obratio prisutnima i medijima.

“Znali su šta se sprema i šta će se iz toga izroditi – izrodio se rat za kojeg nije bilo izdato upozorenje, sa još većim posljedicama. Završio je na način na koji je završio, zahvaljujući djelovanju i hrabrosti hrvatskih brigada, brigada HVO-a i naših saveznika iz Armije BiH, ali ništa od toga nema, ništa bez hrvatskih brigada koje su došle pred Banjaluku i koje su natjerale tadašnjeg protivnika”, rekao je Milanović.

Tek tada su, dodao je dalje, Milošević i Tuđman mogli otići u Dayton i tamo predstavljati hrvatski i sprspki narod Bosne i Hercegovine.

“Iz tog pravnog fakta sve proistječe, i hrvatska odgovornost, odgovornost Zagreba da se to čuva, da se igra pošteno i da svaki narod bude jednak”, poručio je.

Kazao je da u BiH nema oružja i upitao “kome to treba objašnjavati? Kažu ‘izbiće rat u BiH’, čime?”, naveo je Milanović.

Kazao je da “je BiH razoružana zemlja”, te da ta opasnost (rat) ne prijeti.

“Kod nas je puno budala, ima ih svugdje u svijetu, ali kod nas je centrala”, dodao je.

Kaže da je bio oštar u osudi nekih dešavanaja u BiH.

“Ali dokle god visoki predstavnici u BiH budu imali interese mijenjati zakone ove zemlje ukazima da bi postigli ovo ili ono, podigli optužnicu za izmišljeno novo kazneno djelo protiv Milorada ili Muhameda, a nemaju vremena ni interesa promijeniti izborni zakon, što mogu jednim potpisom pera, i omogućiti odnosno onemogućiti da Hrvatima predstavnike u Predsjedništvo BiH biraju oni koji nisu Hrvati, dokle god je ta olovka u jednom času laka kao pero, a u drugom teška poput gromade, ja u takvu pravdu ne vjerujem”, istakao je hrvatski predsjednik.

Naveo je da je Hrvatska jača nego što je bila prije 20-30 godina.

“Treba biti uporan, dosadan, dosađivati i zaustaviti gluposti, ne rat jer on ne prijeti, ali u gluposti i nepravdi živjeti nećemo. Živjela Hercegovina, Živjela Bosna i Hercegovina, živio hrvatski narod Bosne i Hercegovine”, zaključio je Milanović.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas