MILIONI U IGRI: Predsjednik Barcelone Joan Laporta optužen za podmićivanje sudija!

Istražni sudija u slučaju “Negreira” optužio je aktuelnog predsjednika Barcelone Joana Laportu za podmićivanje nogometnih sudaca.

​​Joaquin Aguirre zaključio je da isplate bivšem potpredsjedniku Sudačke komisije (CTA) Nogometnog saveza Španije, a koje su izvršene između 2008. i 2010., tokom Laportinog prethodnog mandata, nisu zastarjele, jer predstavljaju krivično djelo kontinuiranog podmićivanja.

Lista optuženih

Tako se Laportino ime priključuje listi optuženih na kojoj su već druga dva bivša predsjednika slavnog katalonskog kluba, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu.

Istražni sudija se tako nije složio s kriterijima Ureda tužitelja za borbu protiv korupcije, koji je isključio Laportu iz tužbe koju je podnio za 7,3 miliona eura koje je Barca platila Joseu Mariji Enriquezu Negreiri i njegovom sinu između 2001. i 2018. godine.

Međutim, istražni sudija podsjeća da istražene činjenice mogu predstavljati, između ostalog, i krivično djelo produženog davanja mita. Zgog toga je i rok zastare, prema Krivičnom zakonu, deset godina od dana kada je posljednje krivično djelo izvršeno.

U ovom slučaju, to je juli 2018., datum posljednje isplate Negreiri i njegovom sinu.

Na taj se način, prema navodima suca, desetogodišnji rok zastare mora primijeniti na predsjednike i direktore Barce, računajući od 17. jula 2018., jer se radi o kontinuiranom krivičnom djelu primanja mita.

To bi “pokrilo” sporne isplate izvršene, od jula 2008. do 2010. godine, faze za koju bi bila odgovorna uprava na čelu s Laportom koji je prethodio Rosellu na čelu kluba.

Iako do sada nisu pronađene naznake da su isplate Negreiri bile namijenjene Barci za suđenje na utakicama, sudac vjeruje da su zbog ovih postupaka “morali koristiti Barceloni na štetu ostalih klubova u Prvoj ligi ili njenih suparnika u Kupu Kralja”.

Sumnijve uplate

Jose Negreira je nekadašnji potpredsjednik Sudačke komisije španskog nogometnog saveza. Na ovoj funkciji bio je od 1994. do 2018. godine. Navodno je bio plaćen za “izvještaje o sudijama”.

Afera se zakotrljala kao rezultat poreznog nadzora u Negreiroj firmi. Inspektora su privukle sumnijve uplate.

Kaže da su te isplate, za koje nije dostavio fakture, bile posljedica savjetodavnog rada. Ovaj rad se sastojao od “objašnjavanja igračima kako se trebaju ponašati tokom utakmica sa sucima”.

Također im je, kako je naveo, pružao preporuke šta mogu ili ne mogu učiniti, ovisno o tome ko je sudac koji je vodio utakmicu.

Međutim, on nije pružio nikakav dokument koji dokazuje da je pružio uslugu Barceloni. Negreira uvjerava da nikada nije bilo povoljnog tretmana za Blaugranu.

Saradnja Negreirine firme i kluba je prekinuta nakon što je on izgubio poziciju u sudačkom tijelu.

Izvor: rapor.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas