MILIONSKE ZARADE U SIROMAŠNOJ BIH: Vlasnik lanca “Bingo” zaradio više nego svih 8.000 njegovih radnika, a ceh platili kupci

Ovih dana kompanije javno objavljuju finansijske rezultate za 2023. godinu. Prošlu i pretprošlu godinu su obilježila velika poskupljenja roba široke potrošnje koja su se negativno odrazila na životni standard najvećeg djela stanovništva pa je bilo interesantno pitanje ko će biti inflatorni dobitnici.

Sudeći po finansijskom rezultatu najvećeg trgovačkog lanca u BiH, to su svakako trgovci.

Tako je najveći trgovački lanac u BiH, “Bingo” iz Tuzle saopštio da je prošle godine imao prihode od 1,95 milijardi maraka i da je ostvario dobit od 158,3 miliona maraka.

Ako se uzme u obzir da je ovaj trgovački lanac i u 2022. godini imao dobit od 117,1 milion onda je jasno kome je divljanje cijena donosilo korist.

Da bi obični ljudi koji ne barataju milionima imali orijentir koliko je to para, podsjećamo da je mjesečni fond svih penzija u Republici Srpskoj oko 150 miliona KM.

Da sad penzioneri ili svi drugi kupci ne bi bili kivni na zaposlene  kasirke i druge radnike u marketima, moramo navesti da oni nisu imali puno vajde od takvog rezultata kompanije, jer je ukupan fond plata za godinu dana svih 8.108 radnika u ovom lancu prošle godine bio manji od 150 miliona KM.

Dakle, više je zaradio vlasnik kompanije, nego svi zaposleni zajedno.

I još jedan interesantan pokazatelj iz ovog odnosa prihoda i dobiti kompanije, pokazuje da je mnogo artikala na rafovima imalo naduvanu cijenu, jer je čista dobit oko 8 do 9 odsto u odnosu na ukupan prihod.

Dakle, za očekivati je da bar neki artikli u “Bingu” pojeftine, jer očigledno trgovci imaju prostora za smanjenje cijena.

Izvor: srpskainfo.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas