MILORAD DODIK: Sankcijama se rugao, priču o finansijskom kolapsu RS ismijavao, a sada kuka

Milorad Dodik, dvostruko sankcionirani vladar RS, posljednjih dana mijenja priču o posljedicama njegove politike koja manji bh. entitet vodi u sunovrat.

Dodik je nakon svakih sankcija ironično poručivao kako je to besmislena politika Sjedinjenih Američkih Država i da mu one nikakve štete nisu prouzrokovale.

On je čak sankcije koristio da mobilizira kompletno glasačko tijelu u svoju antizapadnu, a posebno antiameričku politiku.

Narodni heroj

Skupljao je na sankcijama još više glasova, predstavljajući sebe kao heroja srpskog naroda.

Time je tješio i svoje saradnike koje su se zbog slijepog praćenje njegove politike završili na crnoj listi SAD.

Tako je šefu srbijanske obavještajne službe Aleksandru Vulinu poručio “brate dobrodošao u klub, sad će ti biti bolje”. Slično je tješio i posljednju sankcioniranu četvorku, svoje najbliže saradnike – Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Miloša Bukejlovića.

Paralelno s tim, Dodik je umanjivao finansijske probleme RS koji su rezultat upravo njihove politike.

Brojne međunarodne institucije, ali i države stopirale su finansiranje projekata u RS zbog Dodikove antidejtonske politike, kao i mogućnost povoljnog zaduživanja.

Zbog toga je RS bila prinuđena uzimati skupe kredite. Posljedice se već osjećaju.

Dodik je danima objavljivao kako je RS stabilna i finansijski perspektivna, tvrdeći da ne postoje nikakvi problemi.

Međutim, nakon sastanka s Vučićem, Dodik je ipak priznao da sankcije nisu lake.

“Odlučili su se da prema RS idu sa rigoroznim mjerama. To je bila jedna od tema na kojoj smo razgovarali, o sankcijama koje nisu jednostavne i nisu lake, koje dolazi od jedne od najvećih zemalja svijeta”, rekao je Dodik.

Kakav će biti odgovor?

Čak je i Vučić, koji je najavio da će se praviti da sankcije ne postoje, ipak kazao da će Srbija zbog njih trpiti posljedice.

Nakon toga, Dodik ponovio kako se pokušava RS finansijski strovaliti i da to već ima efekta. On najavljuje neki odgovor.

“Svi njihovi napori da nam blokiraju račune, da nam podmetnu razne smicalice da bi se ugrozila finansijska stabilnost RS, sa naše strane će biti analizirane i na njih će biti adekvatno odgovoreno”, dodao je Dodik.

On je naveo kako RS nikad nije imala više prijatelja koji je razumiju

Dodik, dakle, time pokušava umiriti građane RS da bez obzira koliko teško bilo, postoje prijatelji koji će pomoći – mimo SAD i Evropske unije.

Međutim, pitanje koje se postavlja jeste – gdje su oni sad kad im je teško?

Osim Mađarske, koja za RS daje poljoprivrednu pomoć (u vidu kredita), tu je još samo Srbija od koje Dodik očekuje finansijsku pomoć u trenutku kada im niko drugi neće pružiti ruku.

A, to sigurno neće biti dovoljno.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas