MIROSLAV LAJČAK O KOSOVU: Sada nije rat, ne trebamo rješenja kao u BiH

Posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu za Hinu uoči novog kruga razgovora o normalizaciji njihova odnosa da statut općina na Kosovu s većinski srpskim stanovništvom mora biti “prihvatljiv za obje strane i u skladu s europskim standardima”.

Danas će se u Bruxellesu sastati srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti i tada će im biti predstavljen nacrt statuta općina na sjeveru Kosova, što je ključna točka pregovora.

“Upravljački tim će predstaviti nacrt. Mi ne znamo što je u njemu, ali on bi trebao biti početak procesa. U konačnici trebamo imati statut koji je prihvatljiv za obje strane, za Kosovo i Srbiju, u skladu s europskim standardima. To je prvi važan korak”, izjavio je Lajčak.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., s ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica općina sa srpskom većinom. Sastoji se od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažirala kosovska vlada, ali su ih predložile općine s većinskim srpskim stanovništvom. Otkako je Lajčak preuzeo dužnost u travnju 2020. nije bilo aktivnosti upravljačkog tima. “Ovo je prvi put da ćemo vidjeti njihov rad”, izjavio je Lajčak, 60-godišnji slovački diplomat.

Beogradu je formiranje zajednice općina sa srpskom većinom najvažnija stvar u pregovorima, a Kosovo se, pak, nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne želi na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske u BiH. Lajčak kaže da će u konačnici o dvjema stranama ovisiti kako će izgledati statut.

“Ovdje smo da bi smo implementirali ono što je dogovoreno tijekom dijaloga.To nije nametnuto, to je dogovoreno između Srbije i Kosova godine 2013. Za nas je važno da svako rješenje bude europsko rješenje”, rekao je.

“Mi dakle moramo implementirati ono što je dogovoreno ranije, ali istovremeno moramo dobiti inspiraciju iz praktičnih rješenja postojećih europskih modela. Ne želimo kreirati nešto što nikada nije bilo testirano igdje na svijetu, nego želimo pronaći inspiraciju u europskim modelima koji dobro funkcioniraju”, dodao je Lajčak, ali nije naveo konkrtene primjere.

Kosovski premijer Kurti u nedavnom je razgovoru s Hinom kazao da još nije vidio prijedlog statuta, ali je naglasio da neće na sjeveru Kosova dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske, odnosno “satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova”.

Izvor: index.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas