MJEŠTANI BISTRICE U STRAHU ZA IMOVINU: Tvrde da bageri potkopavaju privatno zemljište

Mještani tvrde da bageri firme Drvo export izlaze iz koncesionog područja i potkopavaju njihova imanja koja se uslijed toga urušavaju, prenosi portal Capital. O svemu je i prije petnaestak dana pisala Gerila info. Za sada nema reakcije nadležnih institucija.

Mještani Bistrice tvrde da bageri Drvo exporta rade po cijeli dan a da noću kada nema mještana ulaze na njihovu imovinu i potkopavaju je. Firma Drvo export u vlasništvu je odbornika SNSD iz Teslića Srđana Klječanina Rufija. Ta firma je i pored velikih protivljenja mještana i upozoravanja da nisu ispoštovane zakonske procedure dobila koncesiju za iskopavanje uglja u tom selu. Kopanje rude počelo je, međutim, mnogo prije odobravanja koncesije.

Mještani navode da su u više navrata zbog svega što se dešava zvali inspekciju i policiju ali da nije bilo nikakve reakcije. Gerila info je o dešavanjima u Bistrici objavila film “Bistrica od lignita”. Tada smo objavili i da se ugalj iz Bistrice odvozi u Srbiju, da su u odvoz uglja umješani pojedinci bliski predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kao i da je cijeli posao rezultat dogovora Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Iz Vučićevog i Dodikovog kabineta nikada na pitanja u vezi kopanja u Bistrici nije stigao ni jedan odgovor.

Odgovore nikada nismo dobili ni iz firme Drvo export. Ta firma je inače prije mjesec dana kupila zemljište na Jahorini vrijedno 50 miliona maraka.

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas