MUK ELEKTROPRIVREDE BIH: Nema odgovora na pitanja o Bloku 6 Termoelektrane Tuzla

Foto: EP BIH

Elektroprivreda BIH u kontinuitetu odbija da ponudi odgovore na pitanje iz kojeg razloga radovi ukupne vrijednosti 29,7 miliona KM na revitalizaciji bloka 6 TE Tuzla, a koji su povjereni bosansko-kineskom konzorcijumu, kasne. U ovom trenutku postavlja se pitanje kako će se kašnjenje na realizaciji ovog projekta odraziti na ukupno poslovanje ove državne kompanije koja prema polugodišnjim izvještajima već bilježi gubitak od skoro 25 miliona KM.

Piše: Predrag Blagovčanin

Podsjećamo, portal Tačno.net u januaru ove godine objavio je informaciju da je projekt „revitalizacije kotla bloka 6“ dodijeljen građevinskoj kompaniji ITC Zenica te kineskim državnim kompanijama Donfang Electric i Dongfang Boiler.

Enorman zaostatak u procesima energetske tranzicije, sad već sasvim sigurno i zaustavljen projekt izgradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla, faktori su koji su neometan rad bloka 6 pozicionirali kao ključnu tačku poslovanja EP BIH.

U dugoročnim planovima EP BIH i poslovnom ambijentu kreiranom decenijskim propustima u donošenju strateških odluka, blok 6 TE Tuzla trebao bi biti operativan do 2040. godine odnosno 2050. godine.

Međutim, upravo potezi rukovodstva jedne od najvrjednijih kompanija u većinskom vlasništvu FBIH koji su obilježili kompletan ključan proces revitalizacije bloka 6 otvaraju pitanje i profesionalne sposobnosti kadrova koji upravljaju ovim preduzećem.

Blok 6 Termoelektrane Tuzla izgrađen je 1978. godine, a zadnji put rekonstrukcija je urađena 2013. godine u mandatu tadašnjeg SDP-ovog direktora Elmedina Grabovice. Tad je za revitalizaciju koja je obuhvatila radove na kotlovskom postrojenju, turbinama, rashladnom tornju, elektropostrojenju, elektrofilterima, automatici te transportu pepela izdvojeno ukupno 125 miliona KM. Tadašnja uprava EP BIH istaknut će da je na ovaj način radni vijek ovog bloka produžen za 15 godina.

Samo pet godina kasnije, u periodu mandata SDA-ovog kadra Bajazita Jašarevića, urađen je Elaborat o novom Projektu revitalizacije kotla bloka 6, a 2019. godine donesena je Odluka o investicijskom ulaganju. Prema zvaničnim dokumentima EP BIH procijenjeni budžet za ovu investiciju prekoračen je za 4,3 miliona KM.

„ U navedenom dokumentu ponovo se ukazuje na značaj realizacije ovog projekta i na osnovu analize ekonomske opravdanosti investicionog ulaganja u projekat revitalizacije bloka, potvrđuje njegova opravdanost. Služba interne kontrole, kao i Sektor za komercijalne poslove su razmatrali kretanje cijena materijala koji se ugrađuju na tržištu, te opravdanost povećanja planiranih sredstava.“

U svojim izvještajima ovi sektori utvrdili su da je zbog cijena materijala i usluga raniji budžet nedovoljan za realizaciju ovog projekta.

Termoelektrana Tuzla/foto: EP BIH

Podsjećamo, u decembru 2019. EP BIH raspisuje tender a u  junu 2020. ova kompanija donosi odluku o rezultatima pretkvalifikacije kandidata. Nezadovoljni ovom odlukom Konzorcij „ITC Zenica-Mitsubishi Hitachi Power System Europa GMBH i Elcom Tuzla“ podnosi žalbu koju EP BIH usvaja.

Također na ovu odluku EP BIH žalio se i poljski Konzorcij “Zaklady Remontowe Energetyki Katowice SA Energotechnika-Energorozruch S.A. Gliwice“. Tako se kompletan postupak seli u Ured za razmatranje žalbi te nadležne sudove.

EP BIH nakon toga na čelu s Admirom Andelijom raspisuje novi tender koji osvaja bosansko-kineski konzorcij. Tako u avgustu 2022. godine  ITC Zenica i kineske državne kompanije Donfang Electric International Corporation i Dongfang Boiler Group Co. d.o.o. potpisuju ugovor za ovaj projekt.

Vremena imamo u neograničenim količinama

Indolentnost rukovodstva EP BIH prema realizaciji projekta koji je ključan za poslovanje ove državne kompanije svakako je vidljiv na propustima vezanim za usaglašavanja avansne bankovne garancije u vrijednosti cca. 9 miliona KM.

Prema zvaničnoj dokumentaciji Odjela za internu reviziju EP BIH ugovorom je predviđeno avansno plaćanje u iznosu od 30 posto ugovorene vrijednosti kao i garancija banke na ekvivalentan iznos. Međutim EP BIH ugovorom nije definisala formu niti rok u kojem garancija treba biti dostavljena.

Ovim propustom predstavniku konzorcija kompaniji ITC Zenica ostavljena je mogućnost da dostavlja više draftova avansne garancije od kojih tri nisu imala ni adresu niti sjedište Banke.

Također, od strane EP BIH, shvativši mogućnost da kineska banka CHINA CITIC Bank zbog geopolitičkih okolnosti bude isključena iz međunarodne bankarske mreže SWIFT-a, tražili su model s ciljem smanjenja rizika od nemogućnosti naplate avansne garancije.

Upravna zgrada EP BIH/foto: EP BIH

Tako su iz EP BIH predlagali da se pored protesta garancije putem SWIFT-a, predvidi i alternativni način u vidu kopije originalne papirne forme. U ovom slučaju CHINA CITIC Bank zahtjeva da im se dostavi originalna garancija što je prema mišljenju Interne revizije krajnje diskutabilno obzirom na rizik da originalni zahtjev za naplatu bude izgubljen obzirom da se banka nalazi u Chengdu, Kina.

Međutim, obzirom na značaj revitalizacije bloka 6 kao i činjenicu da je na usaglašavanje izgleda bankovne garancije u novembru 2022. potrošeno preko 100 dana, od 390 dana roka, Uprava EP BIH prihvatila je prijedlog da se prihvati dostava avansne garancije putem swifta, kao i eventualni protest iste.

„Cijeneći značajnost projekta nabavke usluge revitalizacije kotla bloka 6 u TE Tuzla, kao i posljedice koje bi mogle nastati u slučaju kašnjenja u realizaciji istoga kako na EEB tako i posljedično na finansijske izvještaje EP BIH, mišljenja smo da u ovom trenutku, u cilju stvaranja pretpostavki za uplatu avansa Ugovaraču i početak realizacije Ugovora, Uprava može prihvatiti avansnu garanciju putem swifta kao i eventualni protest putem swifta.“ Navodi iz Izjašnjenja Odjela za internu reviziju, novembar 2022. godine.

U ranijim odgovorima na upite portala Tačno.net iz EP BIH naglasili su da je problem bankovnih garancija riješen te da izvođač radova nije tražio prolongiranje rokova zbog kašnjenja vezanih za uplatu avansa.

Kako su najavili iz EP BIH, početak realizacije projekta revitalizacije kotla bloka 6 TE Tuzla trebao je početi u martu 2023. godine. Međutim, prema informacijama portala Tačno.net početak realizacije ovog projekta počeo je tek 15. juna sa zakašnjenjem od skoro tri i pol mjeseca.

Šutnja je zlato

Suvad Isaković direktor kompanije ITC Zenica koja predvodi ovaj bosansko-kineski konzorcij ističe da se radovi na realizaciji projekta revitalizacije kotla bloka 6 odvijaju u skladu sa odobrenim dinamičkim planom od strane EP BIH.

Podsjećamo, ova zenička kompanija koja je osim poslova u domenu niskogradnje specijalizirana za prodaju i distribuciji poljoprivredne opreme nema nikakvog relevantnog iskustva u poslovima sanacije ili rekonstrukcije energetskih postrojenja.

Suvad Isaković/foto: Zenicablog

S Elektroprivredom BIH kompanija ITC Zenica počinje surađivati 2019. godine kroz pripremne građevinske radove na izgradnji nikad realiziranog bloka 7 TE Tuzla. ITC Zenica, tada u konzorciju sa kompanijom „Integral“ preminulog Slobodana Stankovića i Prijedorputevima osvaja tender u vrijednosti preko 21 milion KM bez obzira što je njihova ponuda bila šestorangirana, odnosno pet miliona KM skuplja od najpovoljnije ponude.

Portal Tačno.net obratio se EP BIH sa upitom koji se tiču kašnjenja projekta revitalizacije bloka 6 kao i pitanjima iz kojeg razloga su tenderi vezani za rekonstrukciju kotla te tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje odvojeni. Iz Elektroprivrede BIH bez obzira na naše kontinuirano insistiranje nakon skoro dva mjeseca čekanja nisu odgovorili na zvanične upite.

Također, na naš poziv za komentar nisu su odazvali Admir Andelija donedavni generalni direktor, izvršni direktor za proizvodnju Samir Selimović kao i dugogodišnji direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović.

Admir Andelija, nedavno smijenjeni generalni direktor EP BIH/foto: FTV

Postavlja se pitanje kako će se kašnjenje na realizaciji ovog projekta odraziti na ukupno poslovanje EP BIH koja već sad prema polugodišnjem izvještaju posluje sa cca 25 miliona gubitka. Drugi aspekt je činjenica da će zbog remonta EP BIH ostati bez prihoda od prodaje električne energije koji bi ostvarila operativnim radom bloka 6. U tom kontekstu apsolutno je nelogično da se poslovi koji uključuju revitalizaciju kotla kao i izgradnja postrojenja za odsumporavanje rade u različitim vremenskim intervalima.

Zbog odugovlačenja postupaka vezanih za remont bloka 6 procjene su da će prihodi EP BIH biti manji za desetine miliona KM, ne računajući činjenicu da je sam inicijalni budžet projekta revitalizacije kotla uvećan za 4,3 miliona KM prema zvaničnim podacima.

U kineskim rukama je budućnost

Drugi dio konzorcija angažovanog na ovom projektu su kineske kompanije Donfang Electric International Corporation i Dongfang Boiler Group Co. d.o.o..

Podsjećamo, poslovanje kompanije Donfang Electric International Corporation-DEC u Bosni i Hercegovini usko se veže za poslovanja kompanije EFT u vlasništvu srbijanskog trgovca električnom energijom Vuka Hamovića.

Inicijalno, ova kineska kompanija angažovana je na izgradnji jedine privatne termoelektrane u BIH – Stanari. Ovaj privatni projekat oblježen je nizom afera poput izmjena visina koncesionih naknada čime je budžet RS izgubio preko 100 miliona samo po ovom osnovu.  DEC i EFT u Bosni i Hercegovini surađuju i na izgradnji hidroelektrane Ulog zajedno s kineskom kompanijom Sinhydro Corp.

Uspješna realizacije izgradnje TE Stanari kao i intenzivni kontakti političkog vrha RS-a, prvenstveno Milorada Dodika, s čelnim ljudima DEC-a pozicionirali su ovu kompaniju kao strateškog partnera ovog bh. entiteta u budućim energetskim projektima.

Milorad Dodik na svečanosti prilikom otvaranja Termoelektrane Stanari u vlasništvu kompanije EFT/foto: Žurnal

Nedugo nakon službenog posjeta Milorada Dodika Pekingu, kompanija DEC 2017. godine potpisati će „Memorandum o razumijevanju“ na realizaciji hidroenergetskog sistema Gornja Drina u sklopu kojeg je i projekat hidroelektrane Buk Bijela čija je realizacija bila stopirana zbog političkih razloga.

Smjenom vlasti u Federaciji BIH i formiranjem novih koalicija intenziviraju se pregovori koji su aktualizirali nastavak izgradnje ovog zajedničkog projekta Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije na rijeci Drini odnosno zajedničke kompanije „HES Gornja Drina“.

Prema pisanju portala Capital.ba nakon direktnih pregovora s potencijalnim izvođačima najnižu ponudu za izgradnju ove hidroelektrane u iznosu od 248 miliona eura dostavila je upravo kineska kompanija DEC, s tim da ova kompanija treba da obezbijedi i finansiranje dok će garanciju za vraćanje kredita izdati Vlada RS i Vlada Republike Srbije.

Polaganje kamena temeljca za HE Buk Bijela/foto: N1

Osim Bosne i Hercegovine gdje je kompanija DEC do sad zvanično angažovana od strane EFT-a i Elektroprivrede BIH, ova kineska kompanija na Balkanu djeluje i na projektu ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja u konzorciju sa kompanijama Bemax, Permonte i BB Solar u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina Mile Đukanovića donedavnog predsjednika Crne Gore.

Pored projekta revitalizacije kotla bloka 6, EP BIH zajedeno s kineskim izvođačima Gezhouba Group još uvijek, barem prema zvaničnim podacima, iz strateških i poslovnih planova pokušava realizirati izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla na koji je do sad potrošeno cca. 304 miliona KM.

Kompleksnu situaciju kreiranu upravo nerealizacijom izgradnje bloka 7, kao i indirektne posljedice koje je ovaj projekt imao na strateški razvoj EP BIH kao i drugi problemi sa kojima se susreće ova državna kompanija poput zatvaranja rudnika te budućnosti poslovanja u ambijentu oporezivanja prljave energije sa CO 2 taksama pokušat će riješiti nova Uprava.

Podsjećamo na poziciju v.d. direktora EP BIH  postavljen je Sanel Buljubašić kadar SDP-a. Prema dostupnoj biografiji Buljubašić nema nikakvog relevantnog iskustva u energetici.

Izvor: tacno.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas