Borković je od ranije poznat po brojnim sličnim krivičnim djelima i podneseno je više izvještaja da je hakerisao mailove privatnih i pravnih osoba ucjenjujući ih za novac.

Kako je saopćeno iz MUP-a, ovog puta je osumnjičen da je u periodu od jula do 4. septembra 2021. godine, korištenjem lažnog naloga elekronske pošte doveo u zabludu oštećenog, koji je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorio i aktivirao nalog elektronske pošte.

– To je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa a potom i pristup kompjuteru. Nakon toga je kontaktirao oštećenog zahtjevajući iznos od 500.000 eura u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja – saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Nezvanično saznajemo da je oštećeni u ovom slučaju Ivan Begić.

Ivan Begić je nekadašnji odbornik u Skupštini Grada Banja Luka a bio je kandidat i za potpredsjednika RS-a na posljednjim Opštim izborima.

Svojevremeno se povukao iz politike i napustio PDP i objavio da mu je tražen novac da ne procuri eksplicitni snimak, koji je na kraju i objavljen na društvenim mrežama.

MUP RS-a je još jednom upozorio građane i pravne osobe na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka.

– U slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijaviti najbližoj policijskoj stanici – apelovali su iz MUP-a.

Izvor: faktor.ba