MURIZ MEMIĆ: Izašao sam iz sudnice jer nisam mogao slušati laži Harisa Dupovca

Foto: Avaz

Nakon ročišta se obratio Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženan Memića, koji je u jednom trenutku napustio sudnicu

Pred Trećestepenim vijećem Suda BiH održana je žalbena sjednica u slučaju „Dženan Memić“.

Sjednica je zakazana po žalbama odbrana optuženih Alise Ramić, ranije Mutap i Hasana Dupovca, koje je Drugostepeno vijeće Suda proglasilo krivim za davanje lažnog iskaza i zloupotrebu položaja.

Žalbe je uložilo i Tužilaštvo BiH koje nije zadovoljno visinom kazne.

Nakon ročišta se obratio Muriz Memić, otac stradalog mladića Dženan Memića, koji je u jednom trenutku napustio sudnicu.

– Napustio sam sudnicu jer je teško slušati laži Hasana Dupovca. Poštujem i prihvatam ovaj Sud, prihvatam sve što stoji u presudi, što stoji u spisu, a Hasan Dupovac i dalje laže. On ima pravo da laže, da se brani, ali ne može se to više slušat. Očekivao sam i da kaže da je to ipak bila saobraćajna nesreća i da mu je žao što nije saobraćajna nesreća, jer on je radio po naredbi svog babe. Doći će i njegov babo Vahid Ćosić na optuženičku klupu. Ovo je mučno, pozlilo mi je u jednom momentu. Neka se zahvali Hasan Dupovac Sudu, jer poštujem ovaj sud, rekao je Memić, prenosi Avaz.

Kazao je da je ovo do krajnjih granica uvredljivo.

– Hasan Dupovac ide na ležanje, jer ne može Dženan biti mrtav, a da ne znam ko je kriv, a tome su doprinijeli Hasan i Alisa, a doći će i ostali. Osam godina se borimo da dokažemo, imamo više presuda, nadam se da će i trećestepena presuda to potvrditi. Oni moraju na robiju. Nek ne obmanjuju dalje javnost.

Presuda Apelacionog vijeća

Podsjetimo, u julu prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je presudu kojom je osudilo Hasana Dupovca na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisu Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.

Nakon obnovljenog suđenja, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage sarajevske policije, prekoračio granice službenih ovlaštenja kada je angažovao svjedoka M-10 da pronađe vozilo Renault Clio, iako je znao da ono nije predmet izvršenja krivičnog djela. Apelaciono vijeće je ocijenilo i da je optuženi nepropisno postupao i prilikom izuzimanja dva videosnimka.

Ramić, ranije Mutap, osuđena je zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

“Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8, a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela”, kazao je ranije sudija Staniša Gluhajić.

Ovom presudom Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su krivice.

Apelaciono vijeće Suda BiH obnovilo je suđenje u ovom predmetu nakon što je ukinulo prvostepenu presudu kojom je svih petoro optuženih bilo oslobođeno. U odnosu na osuđujući dio presude, Dupovcu i Alisi Ramić dozvoljena je žalba Trećestepenom vijeću.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016, nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Optužnica za prikrivanje dokaza protiv Mutapa i ostalih potvrđena je u julu 2021., a u oktobru je počelo suđenje.

Vrhovni sud Federacije BiH ranije je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio povrede od kojih je preminuo.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas