MURPHY: Finansiranje kampanje obilježeno korupcijom

Foto: N1/Michael Murphy (Screenshot)

Sistem finansiranja kampanje u Bosni i Hercegovini obilježen je korupcijom jer je dizajniran od strane političara koji se trude da ostanu na vlasti po svaku cijenu, rekao je Michael Murphy, ambasador SAD u BiH.

“Sistem finansiranja kampanja u Bosni i Hercegovini zahtijeva hitne, suštinske reforme kao dio širih napora da se ljudima vrati vjera u demokratske institucije zemlje, posebno dok se birači pripremaju da izaberu svoje lokalne vlasti sljedeće jeseni”, rekao je Murphy na konferenciji koju je organizovao Transparency International BiH, u okviru USAID podrške građanima u borbi protiv korupcije.

Ivana Korajlić iz TI BiH rekla je da stranke imaju ogroman prostor za netransparentno fiannsiranje te one primaju i troše mnogo više sredstava za kampanju nego što prijave, što je pokazao i monitornig TI BiH koji je prikazao razliku od 1,7 miliona KM prijavljenih troškova u odnosu na ono što je realno.

“Nemamo uvid u pojedinačne troškove stranaka, ne znamo kome plaćaju i koliko, što otežava praćenje stvarnih troškova kampanje. Godišnje se izdvoji 20 miliona KM za finansiranje stranaka iz budžeta svih nivoa vlasti bez adekvatnih mehanizama za reviziju troškova”, rekla je Korajlićeva, a prenosi agencija Fena.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a naglasio je potrebu za harmonizaciju propisa u oblasti finasniranja političkih partija i zbornih kampanja, s obzirom na to da postojeća regulativa na svim nivoima vlasti različito reguliše raspodjelu sredstava iz budžeta i finansiranje kampanja.

Izvor: nezavisne.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas