NA 28. GODIŠNJICU GENOCIDA: Centrom Srebrenice odzvanjala pjesma “Veseli se srpski rode”

Juče je u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari, klanjana dženaza i obavljen ukop 30 žrtava srebreničkog genocida. Nakon što je obilježena godišnjica genocida i nakon što su se brojni posjetioci razišli, u centru Srebrenice su se ponovo puštale neprikladne pjesme.

Naime, kako se vidi i čuje na videoklipu, centrom grada se ori pjesma: “Veseli se srpski rode, do slobode”.

Ono što se saznalo od očevidaca jeste da je muzika bila glasna kao nikada ranije, s obzirom da ovo nije prvi put da se plasiraju provokacije na račun bošnjačkih stanovnika u Srebrenici i to nakon obilježavanja 11. jula.

Podsjećamo, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari juče je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 30 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženaza-namaz predvodio je reisul-ulema islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– Ovdje smo da obnovimo naše zavjete date Bogu, očevima i zemlji, gledajući u nišane i gledajući jedni u druge. Ovi nišani osvjetljavaju naše najmračnije i najteže noći, zato što svijetle nurom mučeništva, nepravde i nevinog stradalništva. Svevišnji nas poziva da se nikada ne udaljujemo od njih, od njih i predaka naših u zemlji i braće naše na zemlji. S njima nas veže bratstvo duha, vjere i zemlje. Svima nam je ono potrebno, jer nismo dovoljni sami sebi – kazao je obraćajući se prisutnim reisul-ulema Kavazović.

Nakon prigodnog obraćanja i Dove šehidima, tabuti s posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida izneseni su od Musalle do mezarja gdje je obavljen njihov ukop, uz zajedničko učenje na kaburu.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović koji imao svega 15 godina kada je ubijen. Osim njega, ove godine su ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika. Semir Đozić je u momentu smrti imao 17 godina, a ukopani su i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić.

Najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine ukopani su: Esad (Tajib) Džanić; Bekir (Demir) Musić; Sakib (Mehmed) Garaljević; Himzo (Idriz) Mujić; Hasib (Haso) Ibrahimović; Ređo (Huso) Jahić; Rifet (Hajro) Tabaković; Idriz (Ibro) Mehinović; Mujo (Meho) Esmić; Šaban (Šemso) Ibrić; Senid (Ismet) Hodžić; Semir (Edhem) Đozić; Sabid (Abid) Ibrahimović; Mehmed (Mahmut) Gerović; Nisad (Ševko) Selimović; Halil (Mujo) Avdić; Hasan (Omer) Smajlović; Esed (Alija) Klempić; Sabahudin (Bajro) Selimović; Husein (Ibrahim) Zukić; Elvir (Turabija) Salčinović; Džemail (Omer) Alić; Mustafa (Junuz) Mekanić; Ahmedin (Ahmet) Halilović; Zuhdija (Avdija) Lemeš; Hasib (Vejsil) Mujanović; Vejsil (Šećan) Mujanović; Ekber (Šaćir) Riđić; Mevlid (Zildžija) Aljić i Nezir (Mumin) Muminović.

Ispraćaju, uglavnom nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida, kao i svake godine, prisustvovale su njihove porodice, veliki broj građana, političke i javne ličnosti, te domaće i strane delegacije.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici počelo je komemoracijom tokom koje su se obratili domaći i međunarodni zvaničnici.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici Hamdija Fejzić istaknuo je da je porazna činjenica da za dvije godine Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida, ali je donijelo 38 narednih o neprovođenju istrage po krivičnim prijavama za negiranje genocida.

Također je kazao da međunarodna zajednica ima obavezu prema Srebrenici i ne smije je ostaviti samu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je da niko ne smije zanemarivati tragediju koja se ovdje dogodila, te da se lekcije Srebrenice nikada ne smiju zaboraviti.

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft je kazao da, ako zaboravimo Srebrenicu i njene žrtve, “naše će duše postati kamen, a naše oči više nikad neće proliti suze”.

Potcrtao je da nema opravdanja za ubistva nenaoružanih ljudi i dječaka, za silovanje žena i djevojčica, i da “nećemo oprostiti onima koji danas opravdavaju ubice, nalaze izgovore za silovanja, i koji veličaju Mladića muralima u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Kalinoviku i Beogradu”.

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Graciela Gatti Santana kazala je danas u Srebrenci kako su se upravo u tom mjestu i okolini dogodili užasi koje je Haški tribunal (ICTY), nedvosmisleno, okarakterizirao kao genocid i djela koja spadaju među najmračnije trenutke moderne evropske historije.

– Što prije počinioci genocida i njegovi negatori shvate istinu da se Srebrenica u istoriji bilježi pod stavkom genocid to će biti lakše njihovom potomstvu da sa svog imena speru sramotu i izbrišu biljeg zločina koji su počinili njihovi očevi. Prenesite cijelom svijetu. Nas Srebreničane jesu ubijali, ali nas nisu mogli sve poubijati – poručila je predstavnica preživjelih žrtava iz jula 1995. godine Elvedina Dautbašić Memišević.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da je genocid u Srebrenici događaja koji je u historiji zabilježen kao tamna mrlja.

– Da se ne bi slična zvjerstva ponovila, nikada nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti da se zaboravi Srebrenica. Rana koju je u našim srcima otvorio genocid počinjen pred očima cijelog svijeta u Srebrenici, krvari već 28 godina – kazao je Erdogan u video-poruci.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je kazao da „nikada ne smijemo prestati širiti istinu o genocidu i nećemo pokleknuti pred ideologijom zla”, te da „posebno poštovanje trebamo iskazati majkama Srebrenice koje se bore za istinu i pravdu, zaslužuju najveća priznanja i istinski su zaslužile Nobelovu nagradu za mir“.

Dodao je da se kultura sjećanja suprostavlja kulturi laži negiranja i to je jedini izlazak iz spirale zla.

Nakon prigodnih obraćanja, brojne delegacije i pojedinci odali su počasti i položili cvijeće za žrtve genocida.

Izvor: N1

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas