NA JEDNOG FEDERALNOG MINISTRA – TRI SAVJETNIKA: Evo kolika je njihova plata

Foto: Adnan Delić ima dva savjetnika i planira imenovati još jednog/Senad Gubelić

Osnovna plaća savjetnika federalnih ministara iznosi 2.464 KM i na ovo se dodaje još 0,5 posto za svaku započetu godinu penzijskog staža savjetnika

Zaključkom Vlade FBiH, koji je donesen prije dvanaest godina, utvrđen je broj savjetnika nosilaca izvršnih funkcija u Vladi, prema kojem federalni ministri mogu imati najviše tri savjetnika. Do ovog trenutka angažovano je dvanaest savjetnika u ministarstvima, a jedini koji nema savjetnika je federalni ministar finansija Toni Kraljević.

BANJALUČKA PREDUZEĆA

Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, imenovao je dvojicu savjetnika. To su šezdesetšestogodišnji Radomir Predojević, koji je savjetnik za ekonomska pitanja od 19. maja. Predojević je po struci ekonomista, a ranije je radio na rukovodećim pozicijama u nekoliko banjalučkih preduzeća. Aleksandar Vuković je Mijatovićev savjetnik za razvoj, poduzetništvo i obrt od 7. juna. Završio je Prirodno-matematički fakultet u Banjoj Luci i magistar je geografskih nauka. I on je, također, bio direktor nekoliko banjalučkih preduzeća.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji federalnog Ministarstva rada i socijalne politike su sistematizovane tri savjetničke pozicije, a popunjene su dvije. Ismira Kalkan je od maja savjetnica ministra Adnana Delića za pravna pitanja. Prethodno je u ovom ministarstvu radila, pored ostalog, kao načelnica Službe za evropske integracije, strateška planiranja i koordinaciju projekata. Četrdesetjednogodišnji Jusuf Brkić je diplomirani ekonomista i savjetnik je za ekonomska pitanja. U njegovoj biografiji je navedeno da je radio u Ministarstvu privrede KS-a kao pomoćnik ministra za ekonomsko-finansijske i stručne poslove i praćenje rada privrednih društava sa učešćem državnog kapitala. U FMRSP-u u narednom periodu planiraju imenovanje i trećeg savjetnika za socijalnu politiku.

Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, ima dvojicu savjetnika. Zeničanin Kasim Alić je po struci pravnik, a u FMUP-u je od 9. maja savjetnik ministra za saradnju sa kantonalnim MUP-ovima i drugim organima i tijelima. Drugi Isakov savjetnik je Haris Mujanović. Završio je Ekonomski fakultet u Tuzli, a u FMUP-u je od juna savjetnik za obrazovanje.

Prof. dr. Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke, imenovala je tri savjetnika. Seid Masnica je savjetnik za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije. Univerzitetski je profesor, dugogodišnji urednik i producent na BHRT-u. Belma Trajkov je savjetnica za ekonomska i pravna pitanja. U njenoj biografiji se navodi da ima dugogodišnje iskustvo u tijelima javne uprave, dok je Benjamin Hedžić savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu – Odsjek germanistika.

Andrijana Katić, federalna ministrica prometa i komunikacija, imenovala je dvoje savjetnika. Josip Nikolić je savjetnik za projekte razvoja. Diplomirani je pravnik, a prethodno je radio u federalnom Ministarstvu prostornog uređenja, a u biografiji piše i da je učestvovao u radu različitih radnih tijela federalne Vlade. Mariana Milinković je od maja savjetnica ministrice Katić za komunikacije. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu i ranije je obnašala različite funkcije unutar članica UniCredit Grupe u BiH.

PLATNI RAZREDI

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić ima jednog savjetnika. Goran Lulić je magistar poslovne ekonomije i imenovan je za savjetnika za pravne, ekonomske, poslove informisanja i saradnje s javnošću.

Podsjećamo da je visina plaća državnih službenika, namještenika, nosilaca izvršnih i zakonodavnih funkcija propisana Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH. Članom 9. Zakona su propisani koeficijenti podijeljeni u platne razrede. Savjetnici federalnih ministara svrstani su u platni razred XI i njihov koeficijent je 6,40. Konkretno, osnovna plaća savjetnika iznosi 2.464 KM i na ovo se dodaje još 0,5 posto za svaku započetu godinu penzijskog staža savjetnika. Na to se dodaje naknada za topli obrok od 200 KM, a za odvojeni život mogu inkasirati i do 600 maraka.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas