NAGRADA ZA POEZIJU: Tanja Stupar Trifunović dobitnica nagrade “Vasko Popa” za zbirku “Zmijštak”

Foto: Oslobođenje, arhiva

Nagrada se dodjeljuje 29. put za najbolju novoobjavljenu knjigu pjesama na srpskom jeziku, u toku konkursne godine, kao i za izbor koji sadrži relevantan obim novih pjesama

Žiri nagrade za poeziju “Vasko Popa” donio je odluku da laureat za 2023. godinu bude pjesnikinja iz Banjaluke Tanja Stupar Trifunović, za knjigu “Zmijštak”, objavljenu 2022. godine, u izdanju “Arhipelaga”.

Svečano uručenje Nagrade biće upriličeno u Vršcu, u Gradskoj kući, na dan rođenja Vaska Pope, u četvrtak 29. juna, tačno u podne.

Najuglednija nagrada za poeziju u Srbiji, Nagrada “Vasko Popa” je ustanovljena 1995. godine u Vršcu. Osnivači nagrade su Društvo prijatelja Vršca “Vršac lepa varoš” i Agencija Đorđević, uz saglasnost i podršku Haše Popa i Fondacije Hemofarm.

Nagrada se dodjeljuje 29. put za najbolju novoobjavljenu knjigu pjesama na srpskom jeziku, u toku konkursne godine, kao i za izbor koji sadrži relevantan obim novih pjesama.

Nagrada ima za cilj da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose Vaska Pope i njegovo neprocjenjivo služenje modernoj pjesničkoj riječi.

Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.

Na konkurs su pristigla 54 naslova izašla 2022. Žiri je nakon tri sjednice donio odluku većinom glasova da se nagrada dodijeli Tanji Stupar Trifunović, za naslov “Zmijštak”, prenosi evrsac.rs.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas