NAJGORE ZA RS IZGLEDA TEK DOLAZI: Rata kredita veća od milijardu KM u iduće dvije godina, a onda stiže rekordna

Da se entitet Republika Srpska bori sa ogromnim finansijkim problemima, budžetskim rupama i dugovima nije više nikakva tajna.

Ogromna zaduženja kod komercijalnih banaka te tajnovita zaduženja na berzama, već su prijetila da strovale finasijski sistem RS, a brojne isplate su kasnile kada je na naplatu stiglo ono sa Bečke berze.

No, čini se da je to tek početak. Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić objavila je analizu zvaničnih podataka Ministarstva finansija RS i otkrila šokante podatke.

“Zvanični podaci Ministarstva finansija Republike Srpske govore da u smislu otplate duga neće biti kritična samo ova godina, nego i naredne godine. Rata kredita od preko milijardu maraka predviđa se i za naredne dvije godine, a najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju i obveznice emitovane na Londonskoj berzi, te će otplata duga iznositi rekordnih 1,6 milijardi KM”, navela je ona.

Ona ističe da godinama upozorava na stihijsko, neplansko i nedomaćinsko zaduživanje Republike Srpske koje ugrožava potencijale njenog ekonomskog rasta.

Dugovi koji stižu na naplatu

“Zbog tih izjava, a koje su uvijek bile isključivo bazirane na zvaničnim podacima, sugerisano mi je da se odselim u drugi entitet.

Nikada nisam govorila o bankrotu, kako mi lažni predsjednik jučer imputira na press-konferenciji, jer bankrot države je vrlo složen pojam. Govorila jesam i upozoravala na održivost duga koji ne samo da ugrožava likvidnost budžeta, nego je u srednjem i dugom roku kočnica ekonomskog rasta jer sredstva dobijena zaduživanjem služila su uglavnom za opštu potrošnju”, istakla je Trivić.

Ona je pozvala da stručnjaci ‘poput Zore Vidović’ objasne da budžet nije prenapregnut.

“Da smo stabilni i da neće biti ugrožena likvidnost budžeta”, zaključila je Trivić.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas