NAKON AKCIJE ‘BLACK TIE 2’: Sud BiH obrazložio zbog čega pušta Vahidina Munjića na slobodu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Navodi se da je nejasno da li je osumnjičeni imao svijest i znanje da postupa u suprotnosti sa zakonom i podzakonskim aktima

Sud BiH odbio je prijedlog pritvora za 15 osumnjičenih u akciji “Crna kravata 2”, dok u Vojkoviće idu Adnan Smajlović, Sančez Jukić i Aida Halać.

Direktor FUP-a Vahidin Munjić izlazi također na slobodu, a kako je naveo Sud BiH u obrazloženju, prijedlogom Tužilaštva nije jasno navedeno na koji način je on zloupotrijebio službeni položaj, odnosno protivno kojem internom aktu je postupao.

Kako ističu iz Suda, samim time se nije mogla utvrditi obaveza za pokretanjem internih i disciplinskih prekršaja protiv službenika koji su navodno izvršili težu povredu dužnosti.

Također se navodi da je nejasno da li je osumnjičeni imao svijest i znanje da postupa u suprotnosti sa zakonom i podzakonskim aktima.

Sud BiH je utvrdio da ne postoji ni osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal.

Podsjećamo, na jučerašnjem ročištu tužilac Sanjin Kulenović je tvrdio da su pripadnici FUP-a Kadić, Čatić i Druškić fizički osiguravali Edina Gačanina Tita, a da Munjić nije pokrenuo interne procedure kako bi ih sankcionisao, iako je znao da je riječ o bezbjednosno interesantnoj osobi.

Također je dodao da ih je kasnije rasporedio na radna mjesta koja nemaju oznaku tajnosti.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas