NAKON DODIKOVOG USLOVLJAVANJA: Hoće li Naša stranka popustiti pod pritiskom SNSD-a za imenovanje Amidžića?

Foto: Klix

Imenovanje novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića (SNSD) je stopirano nakon što su državni parlamentarci iz Naše stranke najavili da zbog ponašanja Milorada Dodika neće glasati u skladu s koalicionim sporazumom.

Kako Klix.ba saznaje, SNSD će odrediti pregovarača koji će pokušati izgladiti odnose s predstavnicima Naše stranke (Sabina Ćudić i Predrag Kojović), u okviru Trojke, te osigurati da Amidžić dobije dovoljnu podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već na narednoj sjednici koja bi se trebala održati 24. jula.

Ukoliko se to ne dogodi, politički jaz među koalicionim partnerima (SNSD, HDZ i Trojka) će biti dodatno produbljen u jeku krize koju je proizveo režim Milorada Dodika i napada na ustavno-pravni poredak BiH.

O tome je govorio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji smatra da je i imenovanje ministra finansija dio paketa za, kako je nazvao, “deeskalaciju krize”.

“Hrvati i Bošnjaci su u punom kapacitetu, Srbi nisu. Treba reći da ne postoji kopredsjedavajući Vijeća ministara imenovan zvanično u ovom trenutku. To bi moglo dovesti do krize Vijeća ministara ukoliko se to pitanje ne riješi brzo”, rekao je Dodik.

On tvrdi da bi to moglo dovesti do situacije da Vijeće ministara BiH neće donositi odluke.

Prema saznanjima Klix.ba, u poslaničkom klubu SNSD-a, se počelo razgovarati o “planu B” u slučaju da Trojka blokira imenovanje Amidžića. Jedna od opcija je, iako i dalje daleko od realnosti, poziv zastupnicima SDA da podrže novog ministra iz SNSD-a i tako uslove Trojku – imenovanje ministra ili će SNSD pokušati praviti novu parlamentarnu većinu u državnom parlamentu.

Ipak, ovom planu na putu stoji i HDZ Dragana Čovića. Eventualno nova koalicija na državnom nivou bi poremetila koalicione odnose na nivou Federacije BiH. Istovremeno, teško je očekivati da bi se SDA u ovakvom političkom momentu ušla u koalicioni zagrljaj sa SNSD-om i HDZ-om. No, u bh. politici je sve moguće.
Izvor: klix.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas