NAKON HAJKE I PRIJETNJI: N1 podnijela krivične prijave protiv Mulahusića, Avdića, Drine, Pašića i NN lica

Zbog ciljane i sigurnosno iznimno opasne hajke koju određene osobe mjesecima provode protiv N1 televizije u Bosni i Hercegovini i direktora Amira Zukića, N1/ADRIA NEWS BH Production podnijela je Tužilaštvu BiH i državnoj agenciji SIPA krivične prijave protiv Jasmina Mulahusića, Faruka Drine, Amira Pašića, Avde Avdića i NN osoba za krivična djela – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti, podstrekivanje te druga povezana i srodna krivična djela iz Krivičnog zakona BiH i Krivičnog zakona FBiH.

Kako se navodi u prijavama podnesenim Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, objavama na Facebooku Jasmin Mulahusić i Faruk Drina te objavom na društvenoj mreži TikTok Amir Pašić Faćo ugrozili su sigurnost podnositelja prijave. Oni su direktnim i indirektnim prijetnjama pozvali širi krug javnosti na činjenje krivičnog djela, te govorom mržnje jasno pozivali na nasilje te vjersko – etničke sukobe pri čemu su javno opravdavali zločine protiv čovječnosti, a što bi, kako je i navedeno u prijavi, ugrozilo sigurnost i život podnositelja prijave te dovelo do narušavanja javnog reda i mira.

Jasmin Mulahusić je 3. septembra 2023. godine  na svom društvenom profilu, na stranici Facebook, javno podijelio objavu koja sadrži fotografiju Amira Zukića uz komentar koji je dodatno izazvao niz prijetećih i uvredljivih poruka.

Faruk Drina je 06. septembra na svom društvenom profilu, na stranici Facebook, javno podijelio objavu koja sadrži fotografiju Amira Zukića te uvredljiv sadržaj koji je također izazvao niz niz prijetećih i uvredljivih komentara na samoj objavi.

Većina komentara koji su uslijedili nakon objava Mulahusića i Drine sadrže veličanje zločina protiv čovječnosti, kao i pozivanje na vjersko-etničke sukobe, prijetnje da će se to dogoditi i Zukiću, ali i prijetnje njegovoj porodici.

Na društvenoj mreži TikTok sa profila SlucajeviX objavljen je video na kojem Amir Pašić Faćo proziva Amir Zukića uz upotrebu psovki i kletvi, kao i prijetnje otvarajući tako prostor da se mržnja kao i prijetnje nastave širiti, a sve rezultira ozbiljno ugroženoj sigurnosti podnosioca prijave.

Za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti, podstrekivanje te druga povezana i srodna krivična djela iz Krivičnog zakona, ADRIA NEWS BH Production podnijela je prijavu i protiv novinara Avde Avdića, a zbog teksta objavljenog na portalu Istraga.ba 07. septembra u kojem Avdić bez bilo kakvih dokaza, a na osnovu intervjua prikazanog na N1 televiziji, ovu televiziju naziva Z1 i tako medij, kao i direktora Amira Zukića, direktno etiketira kao sljedbenike ruske vojne politike i, kako je i navedeno u prijavi, zarad ličnih interesa nastoji izazvati tenzije u javnosti i podnosioca prijave okarakterisati kao ‘neprijatelja’, zanemarujući da takvim postupanjem ozbiljno ugrožava njegovu sigurnost. Avdićev tekst inicirao je brojne prijetnje i uvrede N1 televiziji i direktoru Zukiću.

Udruženje BH Novinara izrazilo je zabrinutost zbog, kako su naveli, ciljane, neprimjerene i sigurnosno veoma opasne hajke koja se mjesecima vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, urednika N1 TV, gdje više osoba iz kriminalnog miljea objavljuju prijeteće video poruke, psuju i šire mrzilačke komentare i prijetnje smrću, dovodeći u pitanje ličnu i porodičnu sigurnost urednika Zukića. Upravni odbor BH novinara pozvao je nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje te poduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavaju njihovu sigurnost te dovode u pitanje profesionalni integritet.

S obzirom da se ovakvim postupcima ozbiljno ugrožava sigurnost osoblja N1 i direktora Zukića, a posebno uzimajući u obzir konstantno prisutne tenzije u društvu, dozvoljavanje širenja mržnje i stigmatizacije može rezultirati posljedicama opasnim po život, te se prijavom predlaže nadležnim organima da sprovedu temeljitu istragu i podignu optužnice protiv lica za koja su podnesene krivične prijave, kao i da utvrde identitet i pokrenu postupke protiv prijavljenih NN lica.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas