NAKON KRAĆE BOLESTI: Preminuo Goran Salihović

Foto: detektor.ba

Nekadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović preminuo je sinoć u Tuzli u 65. godini nakon kraće bolesti

Salihović je rođen u Tuzli 1959. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986., a već naredne godine se zapošljava kao operativni analitičar u Službi unutrašnjih poslova u Lukavcu.

Nakon isteka prve polovine mandata glavnog tužioca Salihović se krajem septembra 2016. godine suočio sa disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Odmah je privremeno suspendovan sa ove funkcije, a kasnije i smijenjen i premješten na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, sa kojeg je također suspendovan. Disciplinska komisija je presudila da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva te da je namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama na radno mjesto, disciplinskim stvarima te pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima.

Slijed negativnih događaja u karijeri Salihovića nastavljen je u novembru 2018. godine kada je Tužilaštvo kojim je rukovodio podiglo protiv njega optužnicu zbog prekomjernog trošenja novca za reprezentaciju i neopravdanog propuštanja jednog avionskog leta. Sud BiH je potvrdio optužnicu, ali je predmet proslijedio Općinskom sudu u Sarajevu, gdje mu se sudilo.

Izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas