NAKON OBJAVLJIVANJA PRIČE: Reakcija na tekst „VELIKA AFERA U ODŽAKU: Odbornik SNSD-a krao identitete građana za stranku Mile Marčete“

Povodom objavljivanje teksta: „VELIKA AFERA U ODŽAKU: Odbornik SNSD-a krao identitete građana za stranku Mile Marčete“, Valterportalu se reakcijom obratio Damir Ivetić, jedan od prozvanih u našoj priči, čiju reakciju u cjelosti i bez uredničkih i redaktorskih intervencija objavljujemo.

—————————————————————————————————-

Postovani, ovim putem zelim da demantujem niz neistina i lazi objavljeni na vasem portalu u jucerasnjem „bombasticnom“ textu. Prije svega rekli ste da sam u decembru 2021. uhapsen i da sam proveo samo nekoliko dana u pritvoru zeleci time da kazete da sam trebao biti duze. Tačno je da sam bio nezakonito priveden i odmah sutradan pusten bez saslusanja tuzioca i to na raskrsnici na Ormanici(magistralni put Tuzla-Brcko). Po pravilu bih trebao izaci pred tuzioca i biti saslusan gde bi on odredio dalje mjere. U ostalom zakon BiH kaze da vas policijski organi mogu lisiti slobode 24 h bez obrazlozenja, ili ako iskazu sumnju u neka pocinjena djela. Dalje navodite da sam glasao za ukidanje Titove ulice i za imenovanje HVO 102 ulice, sto je također neistina. Samo dio Titove ulice je ukinut i preimenovan u HVO 102 . Dakle Titova i dalje postoji. Ali takodjer je tacno da sam glasao i za TRG BiH koji je jedini sa takvim imenom u kantonima sa hrvatskom većinom. Inace to je bila jedna odluka a ne odvojene, i zahvaljujuci meni postoji TRG BiH u Odzaku, ali vi ako zelite okrenuti culjak a ne spomenuti to onda ce te uzeti samo dio necega. Takodjer navodite u textu da sam umjesan u falsifikovanje glasaca putem poste za izbore 2022 god gde je SNSD na kantonu imao svega 15 glasova te vrste (stranica CiK rezultati). Ako je neko i bio prijavljen u nekom gradu kako navodite Loznica neznaći da je to Damir Ivetic uradio, time dodatno stavljajuci meni etiketu. Takodjer navodite da sam povezan sa nekom auto školom iz Odzaka, što apsolutno nema nikakve veze sa pamecu ili sa istinom. Takvu inf.ste vjerovatno dobili od nekih odzackih dobronamjernika. Rekli ste da sam dio kriminalne grupe što je jaka optuzba jer nikada nisam bio niti imam ikakvih poveznica sa bilo kojom kriminalnom grupom ljudi.

Sto se tice optuznice protiv mene, ona vam stoji na stranici tuzilastva i javno je objavljenja a proces sudjenja jos nije ni poceo. Dakle podignuta optuznica ne znaci i da sam krivi, jedino u koliko ste imali namjeru da uticete na tuzilastvo i sudstvo da se u naprijed osudim. Naravno da ako ste zeleli da pogledate a ako niste ja cu vam u mailu poslati da sam osumnjicen za pokusaj i pripremanje prema clanu 339KZ FBiH  i da se ona odnosi na opstinu Domaljevac Samac a ne na Odzak, sto je sam apsurd jer ja sam bio na listi u opstini Odzak. Takodjer jedna istraga protiv mene je obustavljena u zacetku a druga je obustavljena zbog nedostatka dokaza (u prilogu vam saljem), sto je sam dokaz montiranog politickog procesa koji se vodi kao predstavnika srpskog naroda na ovim prostorima. Sto se tice Nezavisnih socijaldemokrata Mile Marceta, niti sam sakupljao potpise i niti sam se za ikoga potpisao kako navodite u textu (imaju odredjeni formulari na kojima se vidi ko  je sakupljao potpise). Dakle ako ima nekih nepravilnosti neka organi rade svoj posao a ako sam u necemu i kriv snosit cu i odgovornost. Zelim vam reci da bi bilo korektno i da ste od mene zatrazili izjavu prije same objave texta, time dokazujuci da ste nepristrasni. Na kraju, u vasem textu ste par puta naveli citiram “valter saznaje”, moram vam reci da je nekadasnji Valter onaj Sarajevski bio ponos svih nas pa i mene licno.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

ODGOVOR GLAVNOG UREDNIKA

 

Poštovani gospodine Ivetiću,

sve upućuje na to da ste vi pogriješili adresu za obraćanje i „demanti“, koji ćemo u skladu s obavezama profesionalnog medija ipak objaviti. No, vaša adresa za obraćanje bi trebalo da bude policija i tužilaštvo koje je već, kako i sami priznajete, podnijelo optužnicu protiv vas koju je onda sud morao da potvrdi – a što je očito i učinjeno ako vam se već priprema suđenje.

Danas smo kroz nekoliko razmijenenih mailova pokušali da uvidimo šta vi zapravo želite da demantujete i nismo uspjeli da dokučimo. Izuzev mogućih nekoliko novinarskih nepreciznosti u tekstu a koje, ako su i napravljene, uopće ne utiču na suštinu priče (ukoliko smo pogriješili dio za glasanje o Titovoj ulici i nešto slično, izvinjavamo se i spremni smo da priznamo grešku, koja nije svjesno i namjerno učinjena), vi suštinski zapravo ništa ne demantujete od ključnih teza u priči. A činjenice su slijedeće:

  • Činjenica jeste da ste bili hapšeni.
  • Činjenica jeste da su ljudima, njih nekoliko desetina, pokradeni identiteti, a njihovi lični podaci falsificirani u korist prijave za izlazak na izbore stranke Mile Marčete, što je teško krivično djelo, za šta je osumnjičeno više ljudi, uz ostale i vi.
  • Činjenica jeste da se protiv vas, osim te optužnice koju ste sami pomenuli, i dalje vodi istraga po drugim pitanjima i krivičnim djelima, između ostalog i zbog “popisivanja” umrlih za izbore, kako je to našem portalu neposredno potvrdio i odgovorio zamjenik državnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Posavskog kantona Nizam Šarić, a što ste mogli da vidite i pročitate u našem tekstu, pa taj dio ponovo objavljujemo.

  • Činjenica je da, upravo jer nismo imali dovoljno relevantnih informacija te nismo uspjeli da provjerimo sve činjenice, nismo u svemu spomenuli i vašu suprugu, koja je također bila predmet tužilačkih opservacija, a za šta imamo dokaze od strane svjedoka.
  • Činjenica je da su u ovoj priči policija, tužilaštvo i CIK “druga strana” i da smo prije produciranja priče dobili povrdu o tome da se protiv vas vodi istraga. Jedino ako ne mislite da trebamo sumnjati u zvanični stav tužilaštva pa onda pitati vas je li tužilaštvo govori istinu kada navodi da vodi istragu protiv vas?
  • Činjenica je također da kao političar, odbornik i član Glavnog odbora SNSD-a i na ovaj način vršite pritisak na nezavisni istraživački medij, no vi radite vaš posao, a mi ćemo i dalje da radimo svoj.

Podsjećam vas da je ovo priča od velikog javnog interesa, jedna od onih što dolaze iz sredina koje su daleko od medijske pozornosti, pa je tim prije i značajnije odgovoriti na molbu građana koji su Valter pozvali da se uključi u istraživanje cijele afere, nezadovoljni što istraga traje tolike godine i što su neki od njih tek nedavno, u aprilu, gotovo četiri godine nakon što su im pokradeni identiteti na prošlim lokalnim izborima (a onda i na opštim 2022.), za to saznali.

Valter se ne boji pritisaka, na Valter se ne može ničim uticati, sve moguće formalne greške koje počinimo (a kojih je uistinu neznatan, zanemariv broj u odnosu na veliki broj istraživačkih priča koje radimo) spremni smo da priznamo, no isto tako ništa nas ne može zaustaviti da građanima prenosimo tačnu i provjerenu informaciju i priču, za šta su naši novinari i urednik dobijali domaće i međunarodne i nagrade za svoj rad.

S poštovanjem,

Almedin Šišić, gl. urednik

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas