NAKON SAMO TRI MJESECA OD PRESUDE: Ratni zločinac Franko Simatović Frenki pušten na slobodu?

Foto: Simatović je bio komandant JSO-a/EPA

Jedan od dvojice posljednjih haških osuđenika Franko Simatović Frenki navodno je privremeno pušten na slobodu zbog zdravstvenih razloga, javljaju srbijanski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MMKSJ).

Simatović je bio osnivač i komandant Jedinice za specijalne operacije Srbije.

Drugostepenom presudom Simatović je 31. maja ove godine osuđen na 15 godina zatvora, čime mu je prvostepena kazna povećana za tri godine. Tome treba dodati i da je Simatoviću u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru u trajanju od oko osam godina i četiri mjeseca.

Simatović je osuđen zajedno sa bivšim šefom Državne bezbjednosti Jovicom Stanišićem, a obojici je izrečena kazna od po 15 godina zatvora. Njih dvojica su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat na prostoru BiH i Hrvatske. Kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata osuđeni su za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, kao i za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas