NAKON SNIMLJENIH UVREDA DODIKA I VUČIĆA NA RAČUN NOVINARKE N1: Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži reakciju

Foto: Screenshot YouTube

Nakon jučerašnjih skandaloznih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika upućenih novinarki N1, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozivaju Tužilaštvo BiH kao i tužilaštva u FBiH da u skladu sa svojim nadležnostima provedu istragu protiv istih.

“Negiranje zločina koja su iznijeli, ali i salve uvreda na novinare, posebno iskazanu prema novinarki N1 TV, mora dovesti do uključivanja nadležnih organa u istragu u protivnom će vokabular primitivaca postati praksa, a ponižavanje žrtava i svih ostalih uzor”, naveli su iz spomenutog udruženja, podsjećajući na jučerašnji događaj iz Mostara.

Naime, prvo su se Vučić i Dodik ponovno usprotivili usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a što se očekuje ovih dana, a potom su snimljeni i da na uvredljiv način komentarišu na događaju prisutnu novinarku N1.

Traže da Ministarstvo Pravde BiH, preko Ministarstva Vanjskih poslova BiH obavijesti Međunarodni sud pravde (MSP) i UN o negiranju presude MSP iz februra 2007. godine od strane predsjednika Srbije na teritoriji BiH kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprječavanje i nekažnjavanje genocida u Srebrenici.

“Pred Međunarodnim Sudom Pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska privrednog sajma u Mostaru, podsjetili su.

“Na ovaj način predsjednik Srbije je povrijedio Krivični Zakon BiH koji je dopunjen Odlukom visokog predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti”, naveli su.

Nadalje, zahtijevaju da državni organi obavijeste Međunarodni sud pravde i UN, da predsjednik Srbije ne poštuje presude najvišeg svjetskog pravnog autoriteta – Međunarodni Sud Pravde.

Podsjetimo, nacrt rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici bit će predstavljen danas na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim narodima. Iako se u tekstu ne spominje Srbija, u periodu iza nas Vučić je najavljivao intenzivno lobiranje protiv usvajanja.

O snimku Dodika i Vučića kako vrijeđaju novinarku možete pročitati OVDJE.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas