NAKON UPITA MEDIJA: Ministar se izvinio i vratio sinovu stipendiju dobijenu zbog “slabijeg socio-ekonomskog stanja”

Foto: Fena

“Ovim putem se želim izviniti cjelokupnoj javnosti zbog greške koja je dovela do ove situacije”, naveo je ministar

Ministar privrede u Vladi Zapadnohercegovačog kantona, Dario Sesar, oglasio se priopćenjem za javnost vezano za medijske upite o stipendiji koju u Hrvatskoj navodno koristi njegov sin.

Prije nekoliko dana dobio sam upit od strane predstavnika medija o stipendiji koju navodno koristi moj sin kao student Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Naravno kao i svaki roditelj nastojim voditi brigu o svojoj porodici.

Ipak, nisam imao traženu informaciju, pa sam upitao sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio kako se samim upisom na fakultet između studenata otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije došao sam do spoznaje kako se zbog njegovog studiranja i prijave u Republici Hrvatskoj, gdje naravno kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi porodice ostvario je stipendiju u kategoriji slabijeg socio – ekonomskog stanja.

Odmah po tom saznanju kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u budžet RH.

Ovim putem se želim izviniti cjelokupnoj javnosti zbog greške koja je dovela do ove situacije. Budući da već izvjesno vrijeme obnašam političke funkcije, članovi moje porodice s oprezom konzumiraju čak i obična građanska prava, pa i kad se radi o sinu, studentu koji je u srednjoj školi između ostalog bio i među boljim učenicima generacije i pritom nije bio korisnik bilo kakve stipendije.

Shvaćajući odgovornost i cijeneći vaše povjerenje osjećao sam obavezu da vam se obratim na ovaj način i još jednom naglasim važnost transparentnosti koja uključuje i priznaje greške i ispriku”, navodi u priopćenju ministar Sesar.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas