NASLJEDNICI MARADONE ZAHTJEVAJU: Zaustavite aukciju, trofej ukraden

Foto: AFP

Maradonine kćerke podnijet će tužbu kako bi spriječile prodaju Zlatne lopte koju je njihov otac dobio za najboljeg fudbalera Svjetskog prvenstva 1986. u Meksiku.

Trofej se smatrao izgubljenim, ali se nedavno pojavio i ponuđen je na aukcijskoj prodaji u Parizu, saopštila je aukcijska kuća Agit.

Maradona, koji je umro 2020. u 60. godini dobio je Zlatnu loptu za najboljeg igrača na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. koji je osvojila Argentina.

Nasljednici tvrde da je trofej ukraden

Prvenstvo je obilježio golovima protiv Engleske u četvrtfinalu – “Božja ruka“, ali i „gol vijeka“ bili su njegovih ruku i nogu djelo. Nasljednici Marodne tvrde da je pomenuti trofej ukraden i da niko nema pravo da ga proda.

Nasljednici Marodne tvrde da je pomenuti trofej ukraden i da niko nema pravo da ga proda.

Advokat Guiles Moore podnijet će zahtjev predsjedniku suda u Nanterreu da se Zlatna lopta povuče sa aukcije. Tražit će i sudsku zaplijenu trofeja i podnijeti tužbu za krađu.

Maradona je taj trofej dobio na Jelisejskim poljima 1986. godine, ali je on nestao, a da nikada nisu bili utvrđeni valjani razlozi.

S tim u vezi, pojavljivale su se razne verzije od onih da ga je izgubio na partiji pokera; da je morao da ga proda kako bi otplatio dugove, pa sve do možda i najtačnije da ga je čuvao u napuljskoj banci koju su 1989. opljačkali lokalni mafijaši.

Maradonina porodica želi da se zabrani prodaja trofeja jer vjeruju da Zlatna lopta pripada njima.

Iz aukcijske kuće, pak, tvrde da takve optužbe nemaju previše smisla jer osoba koja je kupila taj trofej nije znala da je ukraden i to je učinila prije mnogo godina.

“Nema dokaza da se ospori dobronamjernost”

Agit, aukcijska kuća koja bi trebalo da sprovede prodaju Zlatne lopte, tvrdi da su sprovedene sve istražne radnje i da su sve informacije provjerene kod francuskih i italijanskih vlasti.

“Rezultat je da do danas nema dokaza koji bi osporili dobronamjernost i vlasništvo našeg prodavca”, poručeno je iz aukcijske kuće.

Prodaja je zakazan za 6. jun, a kupci će morati da polože depozit od 150.000 eura za učešće na aukciji.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas