NASTAVAK GUŠENJA SLOBODE GOVORA: NSRS usvojila zakon o “stranim agentima”

Zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija dobilo je podršku poslanika: “Za” je bilo 48, “protiv” 11, dok je šest poslanika bilo uzdržano

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj sjednici je usvojila Zakon o nevladinim organizacijama.

Zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija dobilo je podršku poslanika: “Za” je bilo 48, “protiv” 11, dok je šest poslanika bilo uzdržano.

Zakon će biti upućen na javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

Zakonsko rješenje koje je izazvalo negodovanje nevladinog sektora i međunarodne zajednice, jer smatraju da predstavlja nastavak gušenja slobode govora i osnovnih ljudskih prava, zagovarao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Povodom ovakvog zakonskog rješenja reagovao je i PIC te su poručili kako zakon o “stranim agentima” predstavlja direktan udar na demokratiju u ovom dijelu BiH.

“Vlada Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava. Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini”, saopćili su ranije iz PIC-a.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas