NASTAVLJA SE PORODIČNA BORBA ZA ZULFIKARPAŠIĆEVO BOGATSTVO, PLJUŠTE OPTUŽBE: Otima se ogromni stan, već je uzet skupi BMW…

Foto: bosnjackiinstitut.ba

Borbu vodi Mahir Hadžiomerović, kojem je Adil-beg Zulfikarpašić bio dajdža. Hadžiomerović je i ranije, prije odluke suda, okupljao nezadovoljne članove porodice i tražio već dio ‘kolača’

Imovina Adil-bega Zulfikarpašića bila je predmet brojnih porodičnih ratova, političkih taldžijstava, ali i predmet brojnih istraga zbog sumnje da je pokradena.

Poznati bošnjački vakif ostavio je ogromnu imovinu ne samo u Sarajevu nego i u Švicarskoj, tačnije u Cirihu. Godinama je ta imovina bila predmet sporova članova porodice, a trakavicu je presjekao sud u Sarajevu koji je svu imovinu Zulfikarpašića pripisao Bošnjačkom institutu, kojeg je ovaj vakif i osnovao. To je čini se djelimično poništeno.

A, kako Raport saznaje, unutar porodice – borba se nastavlja te su već podnijete i krivične prijave.

Novu borbu vodi Mahir Hadžiomerović, kojem je Adil-beg Zulfikarpašić bio dajdža. Hadžiomerović je i ranije, prije odluke suda, okupljao nezadovoljne članove porodice i tražio već dio ‘kolača’ za njih.

Raport je u posjedu pisma kojeg je Hadžiomerović krajem juna uputio na adresu Upravnog odbora Bošnjačkog instituta.

Pismo koje je Hadžiomerović uputio UO

On u njemu navodi da je on nasljednik iz 3. nasljednog rada te da traži da se spor riješi prije nego o svemu upozna pravosudne organe.

“Vjerovatno vam je poznato da sam jedan od nasljednika koji smo uspjeli osporiti ostavinski postupak koji je započela sutkinja Lejla Fazlagić, uz ‘asistenciju’ jednog člana Upravnog odbora. Meni je lično poznato šta može biti predmet raspravljanja zaostavštine, za neke stvari sam i svjedok, a šta od imovine je za života Adil-beg ostavio Bošnjačkom institutu”, navodi na početku pisma.

On potom podsjeća na aferu po kojoj su neki članovi porodice zajedno sa nekim biznismenima iz sefa u Cirihu izvukli ogromno bogatstvo.

“Isto tako moja rodica Jasna Bešlagić – vaš član Upravnog odbora je i u Sarajevu samovoljno raspolagala velikom količinom novca (znamo i kome je davala) i druge imovine, koju je protivpravno prisvojila, uključujući i skupo dajdžino vozilo BMW koje je prodala u Švajcarskoj. Sada pokušava još oteti stan od 350 m2 u Jadranskoj ulici u Sarajevu, uz pomoć pojedinih ‘pridobijenih’ novih članova Upravnog odbora”, ističe on pismu.

On navodi da je o ‘nečasnim radnjama’ spreman svjedočiti kao i još neki ljudi zajedno s njim, ali kada za to dođe vrijeme.

Prije toga, ima ‘moblu’ za Upravni odbor.

“Molim Upravni odbor,m prije nastavka ostavinskog postupka, zakazanog za septembar 2023. godine da me primi na razgovor u narednih 10 dana, u cilju postizanja zadovoljavajućeg sporazuma, kako bi se izbjeglo narušavanje ugleda Bošnjačkog instituta i rahmetli dajdže Adil-bega, ali i ugleda aktuelnih članova Bošnjačkog instituta.

U protivnom, insistirat ću da se nastavi krivični postupak protiv pojedinih članova UO, po zapisniki o prijemu krivične prijave u Tužilaštvu BiH”, naveo je Hadžiomerović.

No, Hadžiomerovića niko nije pozvao, bar se to vidi iz urgencije koju je uputio 12. jula.

“Dana 23.6. 2023. godine dostavio sam na ruke predsjednika i dopredsjednika Upravnog odbora Bošnjačkog instituta Zahtjev za sastanak u vezi postizanja eventualnog sporazuma u sporu oko utvrđivanja prava na naslijeđe nad dijelom zaostavštine iza umrlog dajdže Adil-bega Zulfikarpašića…

Pošto je prošlo više od 20 dana od ponošenja Zahtjeva, ovom prilikom urgiram da Upravni odbor, odnosno ovlašteni predstavnici istog, što prije zakažu termin za razgovor”, naveo je Hadžiomerović koji je opet prijeti nastavkom krivičnog postupka.

Mi smo kontaktariali Hadžiomerovića, međutim, on nije htio davati nikakav komentar.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas