“NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA”: Kako su Dodikovi megafoni komentarisali današnje proteste

Bitno je što će građani iz Republike Srpske raditi ono što oni misle da treba da rade, poručila je Cvijanović

Ne može nas FBiH sprečavati da se okupljamo, za Srbe nema mjesta u FBiH, Sarajevo je pokazalo koliko poštuje ljudska prava, Srbi nemaju prava u Sarajevu… Ovo su načešće floskule kojima se danas služe zvaničnici RS-a govoreći o protestima zakazanim danas u 18 sati.

Članica Predsjedništva BIH Željka Cvijanović se pravi nemušta, tvrdeći kako nije postojao razlog za zabranu skupa ispred Suda BiH, tvrdeći kako se radi o politički motivisanoj odluci.

– Osuđujem prijetnje iz FBiH, odnosno iz Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, ali i drugih koji nam drže predavanja o demokratiji, a kada treba da pokažu demokratiju na prostoru Federacije, onda je nema. Ne znam u čemu je problem da Odbor za zaštitu prva Srba u FBiH organizuje protest, kad mogu da protestuju razne političke partije i dolaze čak pred zgradu OHR-a i pravosudne institucije, rekla je Cvijanović.

U stilu svog stranačkog šefa Milorada Dodika poručila je kako će stanovnici RS-a raditi ono što oni žele.

– Bitno je što će građani iz Republike Srpske raditi ono što oni misle da treba da rade – ako treba da protestuju, oni će protestovati. Biće poslata jasna poruka svima onima koji nas decenijama maltertiraju i zahtijevaju od nas da priznajemo i šta jesmo i šta nismo, dodala je Cvijanović.

Njen stranački kolega i premijer RS-a Radovan Višković također smatra kako su Srbi u BiH ugroženi, a posebno je ugrožen Milorad Dodik protiv kojeg se sto diže optužnica jer samo radi svoj posao.

–  Mi ćemo na mirnim i dostojanstvenim protestima pitati “Do kad mislite više šikanirati srpski narod i šta vam je krajnji cilj?”, iako mi koji predstavljamo institiucije znamo šta je krajnji cilj, a to je devastacija institucija i ukidanje Republike Srpske. Sa današnjih protesta na međuentiteskoj liniji biće poslata poruka “dokle mislite da se igrate sa Republikom Srpskom i do koje mjere ide vaša bahatost, neustavno ponašnje i odluke”, poručio je Višković.

Za tazliku od federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, koji je kazao kako se čuo sa svojim kolegom iz RS-a, ministar Siniša Karan nije spominjao taj razgovor. Umjesto toga je osudio Isakovu izjavu o tome kako neće biti dozvoljeno okupljanje na entitetskoj liniji.

– Takve izjave imaju huškačku retoriku i mogu da podstaknu neke radikalne pojedince i grupe da urade nešto što ne bi smjeli. Odbijanje zahtjeva da se na jedan miran i dostojanstven način izrazi mišljenje na teritoriji FBiH je upravo suprotno od onog što oni žele i prebace odgovornost na Srpsku, rekao je Karan.

Poručio je kako se potez Milorada Dodika da zadrži postojanje entitetskih policija pokazao vizionarskim, te da je MUP RS “garant poštivanja ljudskih prava u RS-u”.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas