NEBOJŠA STEFANOVIĆ I MARKO PAREZANOVIĆ SARAĐIVALI S NARKO KLANOM: Tužilac za organizovani kriminal ih nije procesuirao!

Foto: Darko Šarić i Milan Vučinić

Srpska policija identifikovala je dva moćna predstavnika države koji su pomagali narko-bosu Darku Šariću – bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića – međutim tužilac za organizovani kriminal ih nije procesuirao, otkriva policijski dokument iz predmeta Šarić čije detalje ekskluzivno objavljuje KRIK.

Pišu: Stevan Dojčinović, Bojana Jovanović i Sofija Parojčić

Foto: Miodrag Cakic/KRIK

Nebojša Stefanović, jedan od najbližih saradnika predsjednika Srbije, je prema istrazi čije detalje otkriva KRIK, Šariću dodijelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu njegovoj grupi ali je i lično dostavljao informacije. Navodi se da je od Šarićeve grupe na poklon dobio sat vrijedan 17 000 evra. Istragu je omogućilo dešifrovanje SKAJ poruka. Navodi se da je lice iz vrha policije u više navrata razgovaralo sa predsjednikom Suda kako bi bilo urgirano za Šarića. Pritisci na predsjednika suda nisu, piše KRIK, urodili plodom “jer je on rekao kako ne može da utiče na predmetnog sudiju jer je on težak za bilo koju vrstu pritiska osim institucionalnog”. Predsjednik suda, dalje se navodi u detaljima iz izvještaja, rekao je da problem moće da riješi samo jedan čovjek-svemogući funkcioner- “Oskar”.

Vrhovni sud je, ipak, sa predmeta skinuo “tvrdog sudiju”. Šariću je nakon toga presuda smanjena za godinu dana a on je uskoro i izašao iz pritvora.

Sve je srpskoj policiji postalo dostupno jer je poruke na SKAJ aplikaciji dešifrovala fransuska policija. Sve poruke dostavljene su srpskom tužilaštvu koje nije uradilo ništa po pitanju raspetljavanja mreže korupcije, navodi KRIK:

Policija je, piše KRIK, uspjela da na osnovu dešifrovanih poruka uspjela da identifikuje lica koja su se krila iza kodnih imena na aplikaciji SKAJ a to su upravo Stefanović i Perezanović. Sve to se navodi u krivičnoj prijavi koju je policija podnijela protiv Šarićeve grupe ali ne i protiv Stefanovića i Parezanovića. Tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Stefanovića i Šarića. Kola su se slomila na trojici najnižih u hijerarhiji i lancu komandne  odgovornosti, saradnike bivšeg ministra Nebojše Stefanovića.

KRIK navodi da Stefanović nije odgovorio na pozive njihovih novinara a da je predsjednik apelacionog vijeća spustio slušalicu novinarima. Parezanović im je odgovorio da nije imao SKAJ apelaciju kao ni kontakte sa Šarićevom grupom.

Nebojša Stefanović foto MUP Srbije

Marko Parezanović, inače, u Srbiji je poznat i po izjavi da su nevladine organizacije i novinari najveća prijetnja po bezbjednost zemlje.

Marko Parezanović, foto Ministarstvo odbrane Srbije

U izvještaju u posjedu KRIK-a navodi se i da je na vrhu cijele piramide lice koje se oslovljava kao Oskar a koje je, prema izvještaju, moćnije od ministra policije i koje jedino može da utiče na sudije. Navodi se i da Oskar voli da se on pita za sve, da ima moć da miri zavađene funkcionere ali i da se do njega ne može lako doći. Zvanično se ne navodi ko je Oskar.

Za KRIK je govorio i sudija Milimir Lukić koji je izbačen iz Vijeća koje je sudilo Šariću. On je rekao da nije bilo direktnih pritisaka na njega ali da je Vrhovni sud obrazlažući njegovo uklanjanje iz Vijeća naveo kako je Lukić pristrasan na suđenju šariću na štetu Šarića. Lukić tvrdi i da mu je tako ugrožena bezbjednost.

Kada kažete nekome da je pristrasan i da sudi na štetu nekome, spuštate stvari na lični nivo. I to uvek ima svoje konsekvence, pogotovo u postupcima pred Posebnim odjeljenjem, gde se sudi strukturama koje imaju značajne moći. Takođe, onaj ko trpi takvu pristrasnost ima pravo da pita šta ovaj čovek ima protiv mene. Imam informacije i procene da su zbog rečenog na više nivoa direktno bezbednosno ugrožene sudije“, rekao je sudija Lukić za KRIK.

Novo Vijeće, u kojem se više nije nalazio sudija Lukić, Šariću je kaznu smanjilo za godinu dana a on je nakon osam godina u pritvoru pušten u kućni pritvor, u svoju vilu u Beogradu.

Izvor: Gerila, krik.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas