NEMA BLOKADE: Ustavni sud BiH “doskočio” Dodikovoj politici

Uprkos odluci Zdravka Kneževića, sudije Ustavnog suda BiH da, još dok je na bolovanju, podnese zahtjev za odlazak u penziju, rad najviše pravosudne institucije u našoj zemlji ipak neće biti blokiran. Problem je riješio sam Ustavni suda BiH.

Podsjećamo, nedavno je Narodna skupština RS-a je pozvala Kneževića da napusti Ustavni sud BiH. Ovakav potez NSRS-a je dnaima unaprijed najavljivao i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Knežević se službeno nije povukao sa funkcije, ali je otišao na bolovanje, da bi u međuvremenu podnio i zahtjev za odlazak u penziju, s obzirom da ispunjava uslove. Na ovaj način u Ustavnom sudu BiH više ne bi bio nijedan sudija kojeg je imenovala NSRS

Inače, prema Ustavu BiH četvero sudija, po dva Bošnjaka i Hrvata, bira Parlament FBiH, a dvoje NSRS. Knežević je u posljednjih nekoliko mjeseci bio jedini sudija iz RS-a, jer je Miodragu Simoviću istekao mandat zbog odlaska u penziju nakon navršenih 70 godina života.

Poslovnikom o radu Ustavnog suda predviđeno je da se, u slučaju da plenarnim sjednicama ne prisustvuje barem jedan sudija iz RS-a, odnosno barem troje iz FBiH, sjednica mora odgoditi. Također je predviđeno da ovo pravilo ne vrijedi na ponovljenoj sjednici, odnosno dovoljno je da joj prisustvuje pet sudija, bez obzira ko ih je birao.

Ustavni sud je danas iz svog poslovnika izbrisao odredbu Člana 39. koja govori o obaveznom odgađanju sjednice. To znači da će se u budućnosti sjednice održavati sa ili bez sudija iz RS.

– Nesumnjivo je da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja. U javnosti se tim povodom objavljuju i prenose dezinformacije o određenim ustavnopravnim pitanjima. U vezi s tim, Ustavni sud podsjeća da Ustav Bosne i Hercegovine propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH. Niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da „povuče“ sudiju koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu je onaj koji propisuje Ustav Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija). Odredbe Ustava Bosne i Hercegovine ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti. Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

U saopćenju je data puna podrška Kneževiću, te mu je odato priznanje za njegovo predsjedavanje Ustavnim sudom BiH za vrijeme pandemije korovavritusa.

Podsjetili su Parlamernt FBiH da već 10, a NSRS već sedam mjeseci kazne sa imenovanjem nedostajući sudija Ustavnog suda BiH.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas