NEMILOSRDNI TOPLOTNI VAL U INDIJI: Izmjerena 52,3 stepena, preminula čak 33 radnika na biralištima

Izborni dužnosnici često moraju danima putovati ili se penjati po brdima kako bi došli do mjesta u udaljenim krajevima

Foto: Ekstremne vrućine u Indiji/Ilustracija

Nemilosrdni toplotni val u Indiji ubio je najmanje 33 zaposlenih na biračkim mjestima u državi Uttar Pradesh, rekli su lokalni dužnosnici i dodali da će njihove porodice dobiti po 18.000 dolara odštete. 

Izbori u Indiji započeli su 19. aprila, a posljednja faza izbora održala se 1. juna, piše CNN.

Prema smjernicama indijske izborne komisije, birališta trebaju biti unutar dva kilometra od svakog birača te izborni dužnosnici često moraju danima putovati ili se penjati po brdima kako bi došli do mjesta u udaljenim krajevima. Rad na izborima je u Indiji obavezan za zaposlene u javnom sektoru. Dužnosti dodjeljuje izborna komisija prije početka glasanja.

U sjeverozapadnoj i središnjoj Indiji zabilježene su maksimalne temperature koje prelaze 42 stepena, dok je prije par dana u New Delhiju izmjereno čak 52,3 stepena Celzijeva, a vlasti su morale uvesti ograničenja na potrošnju vode.

– Tokom sljedeća tri dana očekujemo nastavak toplotnih valova smanjenog intenziteta na području sjeverozapadne, središnje i istočne Indije, saopćio je jučer indijski meteorološki zavod.

Međunarodni panel za klimatske promjene navodi kako Indija spada među zemlje koje će biti najviše pogođene klimatskim promjenama.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas