NERVOZNI ISPADI MILORADA DODIKA: Novinari su izdajnici, tužilac je musliman, odbranimo mene

Foto: Gerila

Izjednačivši sebe sa narodom i RS, po ustaljenoj praksi, bez ikakvih dokaza, rekao je da novac „sarajevskim medijima“ pojačanim Capitalom, Bukom, N1 i BN TV stiže iz Velike Britanije, kako bi protiv ovog entiteta i njenog rukovodstva stvarali atmosferu progona. Dok je od sebe i presuđenih ratnih zločinaca pravio žrtve izmaštanih zavjera, rekao je da RS mora da se brani od maltretiranja Amerikanaca i medija.
Piše: Žana Karić Gauk

Dan nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, predsjednik Republike Srpske organizovao je press konferenciju i obrušio se na novinare portala Capital, Buka, N1, BNTV i neimenovanih „sarajevskih medija“. Sve je optužio za izdaju i podaništvo prema inostranim donacijama, a onda, bez bojazni da bi mogao da odgovara za ozbiljna prekoračenja nadležnosti, naveo da aktivnosti ovih medija prati.

Izjednačivši sebe sa narodom i Republikom Srpskom, po ustaljenoj praksi, bez ikakvih dokaza, rekao je da novac redakcijama stiže iz Velike Britanije, kako bi protiv ovog entiteta i njenog rukovodstva stvarali atmosferu progona.

“Znamo da je u zadnjih 15 dana četiri miliona funti došlo iz Velike Britanije i da se umreženim aktivnostima protiv RS i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona. Izvršioci radova su sarajevski mediji i portali pojačani sa ‘Bukom’, ‘Capitalom’, ‘BN televizijom’, koji se izdajnički odnose prema RS, a podanički odnose prema novcu koji dobijaju za te stvari”, kazao je vidno nervozan i onda istakao: „Aktivnosti ovih medija, nad kojima nemam nikakvu kontrolu, se prate. Misle da samo oni imaju pravo da prate, da imaju informacije… Davno smo se mi odmakli od toga”.

AMERIKANCI NAS MALTRETIRAJU, VI STE NEPRIJATELJI RS

Mladen Vujinović, novinar N1 televizije, pokušao je da radi svoj posao i postavi pitanje funkcioneru kojeg građani plaćaju, ali ga je Dodik izvrijeđao.

Na „da li ste odustali od ranije najavljenih zakona kojima ste obećali da ćete protjerati Sud i Tužilaštvo BiH“, Dodik je nasilnički nastavio:

“Razumijem tvoj poriv da izvučeš ili da pokažeš kako je Milorad Dodik nedoslijedan i kako laže. To razumijem, ali nemoj da budeš očigledan, pokušaj unijeti nekog intelekta. Sve što je Narodna skupština donijela će biti na snazi i biće rehabilitovano. To nismo sprovodili zato što se desio rat u Ukrajini i što su vaši finansijeri pobjesnili pa im treba neko malen kao što je Republika Srpska da se na njoj iživljava bez ijednog razloga”.

Dok svakodnevno isplivavaju informacije o kriminalu i korupciji u RS, koje vode do samog vrha vlasti, predsjednik je određivao ko je prijatelj, a ko neprijatelj.

“Moraće vas jednog dana biti sramota da hodate po Republici, ne zato što tako misli Milorad Dodik, već zato što urušavate zajedničku vrijednost za koju su ljudi ginuli i za koju se bore. Ne bih volio da vas sretnem u ovom vremenu. Otići ću van normi ponašanja, samo da znaš. Republika Srpska je mala zajednica i da bi skrenula pažnju na maltretiranje Amerikanaca i vaših medija moramo da vičemo i galamimo, jer ste vi neprijatelji srpskog naroda”, zaključio je.

Glavni i odgovorni urednik portala Capital Siniša Vukelić smatra da je ovo poziv na politički, a uskoro možda i fizički progon novinara i medija u RS koji nisu na Dodikovoj platnoj listi.

“Direktne prijetnje i stavljanje mete na čelo shvatamo vrlo ozbiljno, jer dolaze od predsjednika koji u rukama drži svu moć u RS, ali to nas neće uplašiti i sada smo još motivisaniji da profesionalno i etično nastavimo da radimo svoj posao“, izjavio je Vukelić.

NEŠTO KAO KARADŽIĆ: OBRANIMO PREDSJEDNIKA RS

Komentarišući optužnicu iskoristio je priliku da se uporedi sa presuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem, Radovanom Karadžićem, Biljanom Plavšić i Momčilom Krajišnikom:

„Ovo je za mene dar, kao politički čovjek obavijestiću Srbe šta im se sprema i izvršiti homogenizaciju Srba i RS do maksimuma. Ne znam šta će Sud uraditi, ako odluči da potvrdi radi se o harangi i to bi bio dio srbofobije. RS neće ostati imuna na ovo. Zahvalan sam svima koji su reagovali juče i onima koji nisu – raduju se jer je Dodik došao u problem. A, ja opet mislim da je suštinski da odbranimo predsjednika RS, a da ni Dodik kao ni mnogi drugi u istoriji koji su se borili za prava srpskog naroda u RS ne mogu računati na svoje komoditete. Ni Karadžić ni Mladić nije računao na svoj komoditet, inače da jeste, pitanje je kako bi bilo. Ni Plavišić ni Krajišnik.“

U nizu današnjih ispada, dok je od sebe pravio žrtvu izmaštanih zavjera, Bošnjake je nazivao muslimanima, negirao OHR, visokog predstavnika Kristijana Šmita i Krivični zakon BiH, a po njegovom dubokom uvjerenju, tužilac je sve potpisao jer je „muslimanske nacionalnosti“.

“Sramno podizanje optužnice protiv mene na osnovu navodno kvazi zakona koji je nametnuo onaj koji nema nikakvog ovlaštenja da to učini. Ovo je sramno, ovo je ugrožavanje suvereniteta za koji se mnogi bore u BiH. Ovo nema nikakve veze s pravom, ovo je političko nasilje, odnosno sila iza koje stoji američki ambasador u BiH, čovjek koji svaki dan smišlja šta će učiniti protiv RS i šireći srbofobiju pridobijajući određene muslimane da to rade pa nađu tužioca koji je muslimanske nacionalnosti”, zaključio je Dodik.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas