NEVIĐENA SITUACIJA PRED EURO Špancima prijeti izbacivanje?

Foto: Action Images via Reuters/Lee Smith

Kako je ranije pisao španski As, UEFA promatra situaciju u španskom nogometu, a rezultat bi mogao biti izbacivanje španskih klubova iz svojih natjecanja.

Osim problema u vezi spornog El Clasica zbog kojeg Barcelona želi tužiti Španski nogometni savez, UEFA je nezadovoljna i činjenicom da Španci još nemaju novog predsjednika saveza.

Neki kandidati su suspendirani zbog korupcijskih skandala. Na tri godine suspendiran je i Luis Rubiales, bivši predsjednik Saveza, koji zbog seksističkog skandala u finalu Svjetskog prvenstva za žene ne smije obnašati nijednu nogometnu dužnost naredne tri godine.

Ako se pisanja Španaca ostvare i UEFA ih kazni, njihova reprezentacija ne bi mogla nastupati na  Evropskom prvenstvu i Ligi nacija, a klubovi Ligi prvaka, Europa ligi i Konferencijskoj ligi.

Sada se o svemu oglasila i Marca:

“FIFA je posljednjih godina kažnjavala saveze poput Perua, Čada, Gvatemale, Kenije, Trinidada i Tobaga te Zimbabvea. Sljedeći bi na redu mogao mogao biti španski. U Nyonu i Zürichu bili su šokirana kad se pojavila informacija o izvjesnoj kazni. Nakon sastanka u četvrtak shvatili su da se događa nešto što do sada nije viđeno.

Obje organizacije smatraju da je Predsjednik Vrhovnog vijeća za sport Španjolske Rodriguez Uribes prekršio sve dogovoreno i da, stoga, mora dati uvjerljivo objašnjenje za svoje postupke ili će Španija početi trpjeti posljedice za postupke Vrhovnog vijeća. Te posljedice odnose se na EURO 2024, Svjetsko prvenstvo 2026 i sva evropska takmičenja španskih klubova. Ovo nije prijetnja bez pokrića, to je sada stvarnost“, pišu.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas